przepis-na-kobiete.pl

Makaron z pieczarkami pieczonymi • przepis • składniki • przygotowanie

Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Makaron z pieczarkami pieczonymi

Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 36 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 500 g
oliwa z oliwek - 75 ml
parmezan - 60 g
pieczarka - 750 g
sól morska - 1 szczypta
makaron tagliatelle - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY GRZYBY:
Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy olejem z bazylią (2 łyżki oleju zostawiamy) i rozkładamy na blasze. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po 10 minutach grzyby obracamy i w razie potrzeby odlewamy ciecz powstałą podczas pieczenia.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Obrywamy pozostałe listki bazylii. Parmezan ścieramy.
3.PODAJEMY GOTOWE DANIE:
Makaron odcedzamy. Mieszamy z pomidorami i pozostałym olejem z bazylią. Przekładamy na 4 talerze. Na makaronie rozkładamy grzyby i listki bazylii. Podajemy posypane parmezanem.
Makaron z pieczarkami pieczonymi

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY GRZYBY

Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy olejem z bazylią (2 łyżki oleju zostawiamy) i rozkładamy na blasze. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po 10 minutach grzyby obracamy i w razie potrzeby odlewamy ciecz powstałą podczas pieczenia.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Obrywamy pozostałe listki bazylii. Parmezan ścieramy.

3

PODAJEMY GOTOWE DANIE

Makaron odcedzamy. Mieszamy z pomidorami i pozostałym olejem z bazylią. Przekładamy na 4 talerze. Na makaronie rozkładamy grzyby i listki bazylii. Podajemy posypane parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2726,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

681,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

105,1 g

🥬

Błonnik

26,5 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy