przepis-na-kobiete.pl

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy

Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak podudzie - 16 szt.
imbir świeży - 2 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
sok z cytryny - 50 ml
cebula - 1 szt.
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 60 g
czosnek granulowany - 2 łyżki
mąka pszenna - 250 g
papryka mielona ostra - 2 łyżki
mleko - 50 ml
olej słonecznikowy - 3 l
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżka
oregano suszone - 0,5 łyżki
kolba kukurydzy - 4 szt.
masło - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU:
kawałek folii spożywczej mikser frytkownicę ręcznik papierowy naczynie żaroodporne lub blachę drewniane patyczki do szaszłyków Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
2.SUSZONA CEBULA POKROJONĄ:
drobno cebulę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) i suszymy minimum 2 godziny.
3.WYSUSZONĄ CEBULĘ ODSTAWIAMY:
do przestygnięcia.
4.MARYNATA UMYTE, OSUSZONE:
i oczyszczone podudzia układamy w misce, dodajemy do nich starty na tarce imbir, posiekany czosnek, ostrą paprykę, całość polewamy sokiem z cytryny. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
5.DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI,:
mieszamy.
6.MISKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na 24 godziny).
7.PANIERKA OSTRĄ PAPRYKĘ:
mieloną, pieprz cayenne, oregano, sól oraz sproszkowany czosnek, wcześniej przygotowaną suszoną cebulę, 3 łyżki mąki oraz sodę oczyszczoną miksujemy.
8.KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
zostaną wymieszane, dodajemy do nich pozostałą część mąki i ponownie miksujemy.
9.DO PANIERKI DODAJEMY:
sól. MIESZAMY.
10.PANIERKĘ PRZEKŁADAMY DO:
dużego naczynia.
11.DO OSOBNEGO NACZYNIA:
wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę mleka.
12.WIDELCEM MIESZAMY CAŁOŚĆ:
do uzyskania jednolitej masy.
13.DO TRZECIEGO NACZYNIA:
wrzucamy bułkę tartą.
14.NACZYNIA Z PANIERKĄ,:
jajkami oraz bułką tartą ustawiamy jedno obok drugiego.
15.KAŻDY KAWAŁEK ZAMARYNOWANEGO:
kurczaka obtaczamy w panierce z mąki i przypraw (delikatnie strzepujemy nadmiar panierki).
16.NASTĘPNIE PODUDZIA TRZYMAJĄC:
dwoma widelcami, zanurzamy z każdej strony w jajkach z mlekiem.
17.NA KOŃCU MIĘSO:
obtaczamy w bułce tartej, ponownie zanurzamy kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie obtaczamy w panierce z mąki i przypraw.
18.WE FRYTKOWNICY ROZGRZEWAMY:
olej do temperatury 180°C (jeśli nie mamy frytkownicy, możemy wykorzystać do smażenia duży garnek).
19.DO GORĄCEGO OLEJU:
za pomocą szczypców wrzucamy ostrożnie podudzia.
20.KURCZAKA SMAŻYMY W:
gorącym oleju przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru.
21.WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA:
wykładamy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na mniej więcej 20 minut.
22.KOLBY KUKURYDZY Z:
masłem kolendrowym Masło przekładamy do miseczki, dodajemy połowę posiekanego pęczka kolendry (resztę zostawiamy na później), przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
23.UGOTOWANE, PRZEKROJONE NA:
pół kolby kukurydzy wbijamy na drewniane patyczki do szaszłyków, wrzucamy kolby do gorącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty, odsączamy, przekładamy na patelnię grillową i smażymy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
24.KAŻDY KAWAŁEK KUKURYDZY:
smarujemy odrobiną masła z kolendrą.
25.OPRÓSZAMY KUKURYDZĘ POZOSTAŁĄ:
częścią posiekanej kolendry.
26.KUKURYDZĘ SMAŻYMY DO:
momentu uzyskania złotego koloru.
27.KOLBY WYKŁADAMY NA:
talerz, stawiamy je pionowo na talerzu, patyczkiem do góry.
28.NA KAŻDY KAWAŁEK:
kolby nakładamy odrobinę masła z kolendrą.
29.WYPIECZONE PODUDZIA KURCZAKA:
wyjmujemy z piekarnika, wkładamy je do papierowego rożka obok talerza z kolbami kukurydzy.
Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU

kawałek folii spożywczej mikser frytkownicę ręcznik papierowy naczynie żaroodporne lub blachę drewniane patyczki do szaszłyków Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

2

SUSZONA CEBULA POKROJONĄ

drobno cebulę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) i suszymy minimum 2 godziny.

3

WYSUSZONĄ CEBULĘ ODSTAWIAMY

do przestygnięcia.

4

MARYNATA UMYTE, OSUSZONE

i oczyszczone podudzia układamy w misce, dodajemy do nich starty na tarce imbir, posiekany czosnek, ostrą paprykę, całość polewamy sokiem z cytryny. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.

5

DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI,

mieszamy.

6

MISKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ

i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na 24 godziny).

7

PANIERKA OSTRĄ PAPRYKĘ

mieloną, pieprz cayenne, oregano, sól oraz sproszkowany czosnek, wcześniej przygotowaną suszoną cebulę, 3 łyżki mąki oraz sodę oczyszczoną miksujemy.

8

KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

zostaną wymieszane, dodajemy do nich pozostałą część mąki i ponownie miksujemy.

9

DO PANIERKI DODAJEMY

sól. MIESZAMY.

10

PANIERKĘ PRZEKŁADAMY DO

dużego naczynia.

11

DO OSOBNEGO NACZYNIA

wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę mleka.

12

WIDELCEM MIESZAMY CAŁOŚĆ

do uzyskania jednolitej masy.

13

DO TRZECIEGO NACZYNIA

wrzucamy bułkę tartą.

14

NACZYNIA Z PANIERKĄ,

jajkami oraz bułką tartą ustawiamy jedno obok drugiego.

15

KAŻDY KAWAŁEK ZAMARYNOWANEGO

kurczaka obtaczamy w panierce z mąki i przypraw (delikatnie strzepujemy nadmiar panierki).

16

NASTĘPNIE PODUDZIA TRZYMAJĄC

dwoma widelcami, zanurzamy z każdej strony w jajkach z mlekiem.

17

NA KOŃCU MIĘSO

obtaczamy w bułce tartej, ponownie zanurzamy kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie obtaczamy w panierce z mąki i przypraw.

18

WE FRYTKOWNICY ROZGRZEWAMY

olej do temperatury 180°C (jeśli nie mamy frytkownicy, możemy wykorzystać do smażenia duży garnek).

19

DO GORĄCEGO OLEJU

za pomocą szczypców wrzucamy ostrożnie podudzia.

20

KURCZAKA SMAŻYMY W

gorącym oleju przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru.

21

WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA

wykładamy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na mniej więcej 20 minut.

22

KOLBY KUKURYDZY Z

masłem kolendrowym Masło przekładamy do miseczki, dodajemy połowę posiekanego pęczka kolendry (resztę zostawiamy na później), przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

23

UGOTOWANE, PRZEKROJONE NA

pół kolby kukurydzy wbijamy na drewniane patyczki do szaszłyków, wrzucamy kolby do gorącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty, odsączamy, przekładamy na patelnię grillową i smażymy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

24

KAŻDY KAWAŁEK KUKURYDZY

smarujemy odrobiną masła z kolendrą.

25

OPRÓSZAMY KUKURYDZĘ POZOSTAŁĄ

częścią posiekanej kolendry.

26

KUKURYDZĘ SMAŻYMY DO

momentu uzyskania złotego koloru.

27

KOLBY WYKŁADAMY NA

talerz, stawiamy je pionowo na talerzu, patyczkiem do góry.

28

NA KAŻDY KAWAŁEK

kolby nakładamy odrobinę masła z kolendrą.

29

WYPIECZONE PODUDZIA KURCZAKA

wyjmujemy z piekarnika, wkładamy je do papierowego rożka obok talerza z kolbami kukurydzy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6332 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1583 kcal

🥑

Tłuszcz

90,5 g

🌾

Węglowodany

100,7 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

96,2 g

Podobne przepisy