przepis-na-kobiete.pl

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem • przepis • składniki • przygotowanie

Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem

Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna tortowa - 210 g
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 60 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
napój migdałowy - 240 ml
jajka z masy cukrowej - 200 g
cukier puder - 400 g
masło - 500 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z buraka - 3 łyżki
makaron ryżowy - 20 g
czekolada gorzka >70% kakao - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR:
Napój migdałowy łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż powstanie tzw. roślinny kefir.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA JASNE BLATY:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Do suchych składników dodajemy roślinny kefir. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia przeprowadzamy test patyczka – jeśli drewniany patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY RÓŻOWE BLATY:
Różowe blaty przygotowujemy w analogiczny sposób, dokonując jednej zmiany: w 1 kroku do roślinnego kefiru poza oliwą z oliwek dodajemy sok z buraków.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Miękkie masło roślinne ucieramy w naczyniu robota lub w mikserze ok. 5 minut, aż będzie jasne i puszyste.
6.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACYJNE GNIAZDO:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.
7.SKŁADAMY TORT:
Blat jasnego ciasta wykładamy na paterę. Na blat wykładamy ⅓ kremu i rozprowadzamy go równo po powierzchni ciasta. Wyrównaną warstwę kremu przykrywamy różowym blatem i ponownie wykładamy ⅓ kremu. Przykrywamy jasnym blatem i ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy ostatnim różowym blatem.
8.DEKORUJEMY TORT:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.
Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR

Napój migdałowy łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż powstanie tzw. roślinny kefir.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA JASNE BLATY

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Do suchych składników dodajemy roślinny kefir. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia przeprowadzamy test patyczka – jeśli drewniany patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY RÓŻOWE BLATY

Różowe blaty przygotowujemy w analogiczny sposób, dokonując jednej zmiany: w 1 kroku do roślinnego kefiru poza oliwą z oliwek dodajemy sok z buraków.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Miękkie masło roślinne ucieramy w naczyniu robota lub w mikserze ok. 5 minut, aż będzie jasne i puszyste.

6

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACYJNE GNIAZDO

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w misce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.

7

SKŁADAMY TORT

Blat jasnego ciasta wykładamy na paterę. Na blat wykładamy ⅓ kremu i rozprowadzamy go równo po powierzchni ciasta. Wyrównaną warstwę kremu przykrywamy różowym blatem i ponownie wykładamy ⅓ kremu. Przykrywamy jasnym blatem i ponownie wykładamy krem. Całość przykrywamy ostatnim różowym blatem.

8

DEKORUJEMY TORT

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce umieszczonej w garnku nad gotującą się wodą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11244 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

562,2 kcal

🥑

Tłuszcz

30,4 g

🌾

Węglowodany

69,2 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy