przepis-na-kobiete.pl

Faszerowana dynia piżmowa • przepis • składniki • przygotowanie

Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!

Faszerowana dynia piżmowa

Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
dynia piżmowa - 1 szt.
kasza jęczmienna - 100 g
mięso indycze mielone - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 200 g
natka pietruszki - 4 łyżki
grana padano - 100 g
szalotka - 2 szt.
zioła prowansalskie - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Pomidory pelati przekładamy do garnka. Czosnek i cebulę siekamy i dodajemy do pomidorów. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i czekamy, aż sos odparuje o 2/3. Studzimy.
2.FASZERUJEMY DYNIĘ I ZAPIEKAMY:
Dynie przekrawamy na pół. Wydrążamy delikatnie. Miąższ trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do farszu.
3.DEKORUJEMY DANIE:
Po upieczeniu kroimy na kawałki o szerokości 3 cm. Posypujemy startym serem i dekorujemy listkami pietruszki.
Faszerowana dynia piżmowa

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Pomidory pelati przekładamy do garnka. Czosnek i cebulę siekamy i dodajemy do pomidorów. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i czekamy, aż sos odparuje o 2/3. Studzimy.

2

FASZERUJEMY DYNIĘ I ZAPIEKAMY

Dynie przekrawamy na pół. Wydrążamy delikatnie. Miąższ trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do farszu.

3

DEKORUJEMY DANIE

Po upieczeniu kroimy na kawałki o szerokości 3 cm. Posypujemy startym serem i dekorujemy listkami pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1920,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

72,3 g

🥬

Błonnik

27,8 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy