przepis-na-kobiete.pl

Francuskie paluchy z pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Francuskie paluchy z pesto

Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
orzech nerkowca - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 100 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO BLENDERA:
wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano.
2.DODAJEMY OLIWĘ I:
całość dokładnie miksujemy.
3.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem do smaku.
4.CIASTO FRANCUSKIE LEKKO:
rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.
5.CAŁY ARKUSZ CIASTA:
smarujemy cienko gotowym pesto.
6.KROIMY CIASTO WZDŁUŻ:
krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm.
7.KAŻDY PASEK SKRĘCAMY:
w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8.JAJKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM,:
a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta.
9.OPRÓSZAMY CIASTO ODROBINĄ:
soli i pieprzu.
10.PIECZEMY OKOŁO 15:
minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Francuskie paluchy z pesto

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO BLENDERA

wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano.

2

DODAJEMY OLIWĘ I

całość dokładnie miksujemy.

3

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem do smaku.

4

CIASTO FRANCUSKIE LEKKO

rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.

5

CAŁY ARKUSZ CIASTA

smarujemy cienko gotowym pesto.

6

KROIMY CIASTO WZDŁUŻ

krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm.

7

KAŻDY PASEK SKRĘCAMY

w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8

JAJKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM,

a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta.

9

OPRÓSZAMY CIASTO ODROBINĄ

soli i pieprzu.

10

PIECZEMY OKOŁO 15

minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1863,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

17,5 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy