przepis-na-kobiete.pl

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

malina - 100 g
mąka ziemniaczana - 20 g
miód - 20 g
rabarbar - 500 g
woda - 125 ml
cukier - 80 g
migdały płatki - 2 łyżki
cukier puder - 25 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 1 szt.
masło - 50 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY MĄKĘ I CUKIER PUDER:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.
2.SMAŻYMY RABARBAR:
Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.
3.NAKŁADAMY BEZY NA CIASTO:
Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY MĄKĘ I CUKIER PUDER

Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.

2

SMAŻYMY RABARBAR

Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.

3

NAKŁADAMY BEZY NA CIASTO

Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2184 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

218,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy