przepis-na-kobiete.pl

Zupa cygańska • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Zupa cygańska

Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 1,5 l
kiełbasa - 200 g
boczek wędzony - 100 g
papryka czerwona - 2 szt.
marchew - 2 szt.
ziemniak - 5 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
cebula - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,3 pęczka
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż zmiękną.
2.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Cebulę także obieramy. Papryki myjemy i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
3.PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ I BOCZEK:
Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek kroimy w paski, kiełbasę w półtalarki. Podsmażamy je na patelni, aż staną się rumiane.
4.DODAJEMY RESZTĘ WARZYW NA PATELNIĘ:
Dodajemy cebulę na patelnię i mieszamy. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy marchew i pietruszkę. Smażymy 5 minut i dodajemy paprykę.
5.DODAJEMY KONCENTRAT:
Dodajemy koncentrat na patelnię i mieszamy. Wszystko dusimy przez 4-5 minut.
6.PRZEKŁADAMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA:
Dorzucamy wszystkie składniki z patelni do garnka. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
7.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Doprawiamy zupę solą, pieprzem, paprykami. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut.
8.PODAJEMY ZUPĘ:
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Zupę rozlewamy do misek i posypujemy ją ziołami.
Zupa cygańska

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż zmiękną.

2

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Cebulę także obieramy. Papryki myjemy i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

3

PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ I BOCZEK

Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek kroimy w paski, kiełbasę w półtalarki. Podsmażamy je na patelni, aż staną się rumiane.

4

DODAJEMY RESZTĘ WARZYW NA PATELNIĘ

Dodajemy cebulę na patelnię i mieszamy. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy marchew i pietruszkę. Smażymy 5 minut i dodajemy paprykę.

5

DODAJEMY KONCENTRAT

Dodajemy koncentrat na patelnię i mieszamy. Wszystko dusimy przez 4-5 minut.

6

PRZEKŁADAMY ZAWARTOŚĆ PATELNI DO GARNKA

Dorzucamy wszystkie składniki z patelni do garnka. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.

7

DODAJEMY PRZYPRAWY

Doprawiamy zupę solą, pieprzem, paprykami. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut.

8

PODAJEMY ZUPĘ

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Zupę rozlewamy do misek i posypujemy ją ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2149,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,4 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

44,3 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy

Zupa cygańska - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl