przepis-na-kobiete.pl

Minipizze z fetą i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Minipizze z fetą i oliwkami

Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
mąka pszenna - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwki zielone - 100 g
oregano suszone - 0,25 łyżeczki
pomarańcza - 1 szt.
ser feta - 125 g
sól - 0,25 łyżeczki
śmietana 30% - 200 g
orzeszki piniowe - 30 g
radicchio - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 150 ml letniej wody. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i oliwę z oliwek zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę osączamy i kroimy w kostkę. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Skórkę ścieramy i mieszamy ze śmietaną oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę obieramy tak grubo, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek rozdzielających wykrawamy miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Radicchio oczyszczamy, myjemy, otrząsamy do sucha i usuwamy głąb. Liście kroimy w cienkie paski.
3.PIECZEMY PIZZĘ:
Ciasto dzielimy na 6 porcji i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na owalne placki (o średnicy ok. 25 x 10 cm). Przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną z dodatkami. Posypujemy oliwkami, fetą i orzeszkami pinii. Pizzę pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 15 minut. Minipizzę posypujemy przed podaniem kawałkami pomarańczy i paseczkami radicchio.
Minipizze z fetą i oliwkami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 150 ml letniej wody. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i oliwę z oliwek zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę osączamy i kroimy w kostkę. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Skórkę ścieramy i mieszamy ze śmietaną oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę obieramy tak grubo, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek rozdzielających wykrawamy miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Radicchio oczyszczamy, myjemy, otrząsamy do sucha i usuwamy głąb. Liście kroimy w cienkie paski.

3

PIECZEMY PIZZĘ

Ciasto dzielimy na 6 porcji i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na owalne placki (o średnicy ok. 25 x 10 cm). Przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną z dodatkami. Posypujemy oliwkami, fetą i orzeszkami pinii. Pizzę pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 15 minut. Minipizzę posypujemy przed podaniem kawałkami pomarańczy i paseczkami radicchio.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2652 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

442 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

43,9 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy