przepis-na-kobiete.pl

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową

Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 3 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 1 garść
szalotka - 180 g
czosnek główka - 3 ząbki
oliwa z oliwek - 20 g
imbir świeży - 1 łyżka
dynia piżmowa - 800 g
bulion warzywny - 950 g
soczewica czerwona - 120 g
sos sojowy - 15 g
kurkuma mielona - 2 łyżeczki
curry - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
mleczko kokosowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Pomidory i paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy paprykę oraz chili i siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Rozdrobnione warzywa zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do nich pozostałe składniki. Całość miksujemy, ponownie wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Gotową salsę przekładamy do miski.
2.ROZDRABNIAMY SZALOTKI I CZOSNEK:
Szalotki przekrawamy na pół i przekładamy wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.Rozdrobnione cebule i czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia.
3.PODSMAŻAMY ROZDROBNIONE SKŁADNIKI:
Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1.
4.GOTUJEMY ZUPĘ:
Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm a bulion podgrzewamy, aby był ciepły. Tak przygotowane składniki, wraz z soczewicą, dodajemy do pojemnika miksującego. Zupę gotujemy bez miarki w pokrywie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.
5.MIKSUJEMY ZUPĘ:
Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę i curry i ponownie gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie upewniamy się, że dynia i soczewica są miękkie, i całość miksujemy na krem, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Gotową zupę krem doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
6.PODAJEMY ZUPĘ KREM:
Zupę przelewamy do misek i ozdabiamy świeżą salsą oraz mleczkiem kokosowym.
Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Pomidory i paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy paprykę oraz chili i siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Rozdrobnione warzywa zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do nich pozostałe składniki. Całość miksujemy, ponownie wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Gotową salsę przekładamy do miski.

2

ROZDRABNIAMY SZALOTKI I CZOSNEK

Szalotki przekrawamy na pół i przekładamy wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.Rozdrobnione cebule i czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia.

3

PODSMAŻAMY ROZDROBNIONE SKŁADNIKI

Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1.

4

GOTUJEMY ZUPĘ

Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm a bulion podgrzewamy, aby był ciepły. Tak przygotowane składniki, wraz z soczewicą, dodajemy do pojemnika miksującego. Zupę gotujemy bez miarki w pokrywie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.

5

MIKSUJEMY ZUPĘ

Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę i curry i ponownie gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie upewniamy się, że dynia i soczewica są miękkie, i całość miksujemy na krem, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Gotową zupę krem doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

6

PODAJEMY ZUPĘ KREM

Zupę przelewamy do misek i ozdabiamy świeżą salsą oraz mleczkiem kokosowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2230,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

557,6 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

62,3 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl