przepis-na-kobiete.pl

Chlebek z pesto i kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie

Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Chlebek z pesto i kabanosami

Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C -
ręcznik bawełniany -
robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych -
blachę do pieczenia -
papier do pieczenia -
wałek -
blender -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
4.FASZERUJEMY CHLEBEK:
Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.
5.ZWIJAMY CHLEBEK:
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.
6.PIECZEMY CHLEBEK:
Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Chlebek z pesto i kabanosami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.

4

FASZERUJEMY CHLEBEK

Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.

5

ZWIJAMY CHLEBEK

Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.

6

PIECZEMY CHLEBEK

Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartości odżywcze

Na 1 porcję

📊

Wartość energetyczna

410,7

🥑

Tłuszcz

21,6

🌾

Węglowodany

42,4

🥬

Błonnik

1,5

💪

Białko

13,1

📊

Sól

1,6 g

Podobne przepisy