przepis-na-kobiete.pl

Bajgle z sałatką z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Bajgle z sałatką z kurczaka

Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 400 g
jogurt naturalny - 1 łyżka
majonez - 70 g
mandarynka - 75 g
masło - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy - 1 szczypta
rukola - 50 g
seler naciowy - 150 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
bajgiel - 4 szt.
Sherry - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z PIERSI KURCZAKA:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dolewamy sherry i dusimy pod przykryciem, w zależności od grubości, przez kolejne 10-12 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę wody. Pozostawiamy do ostygnięcia (sos z pieczenia zachowujemy), a następnie mięso kroimy na małe kawałki.
2.KROIMY SELER, MANDARYNKI I SZALOTKI:
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy i dzielimy na części, zbierając przy tym 1 łyżkę soku. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki.
3.MIESZAMY JOGURT Z GOTOWYMI SKŁADNIKAMI:
Majonez, jogurt, zebrany sok z mandarynek, sos z pieczenia, pieprz cytrynowy i sól mieszamy, doprawiając do smaku. Łączymy z przygotowanymi wcześniej składnikami i odstawiamy co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.
4.PRZYGOTOWUJEMY BAJGLE:
Rukolę myjemy i otrząsamy do sucha. Bajgle kroimy na pół, lekko podpiekamy i smarujemy masłem. Obkładamy rukolą, a następnie rozkładamy na niej sałatkę z kurczaka.
Bajgle z sałatką z kurczaka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z PIERSI KURCZAKA

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dolewamy sherry i dusimy pod przykryciem, w zależności od grubości, przez kolejne 10-12 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę wody. Pozostawiamy do ostygnięcia (sos z pieczenia zachowujemy), a następnie mięso kroimy na małe kawałki.

2

KROIMY SELER, MANDARYNKI I SZALOTKI

Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy i dzielimy na części, zbierając przy tym 1 łyżkę soku. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki.

3

MIESZAMY JOGURT Z GOTOWYMI SKŁADNIKAMI

Majonez, jogurt, zebrany sok z mandarynek, sos z pieczenia, pieprz cytrynowy i sól mieszamy, doprawiając do smaku. Łączymy z przygotowanymi wcześniej składnikami i odstawiamy co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.

4

PRZYGOTOWUJEMY BAJGLE

Rukolę myjemy i otrząsamy do sucha. Bajgle kroimy na pół, lekko podpiekamy i smarujemy masłem. Obkładamy rukolą, a następnie rozkładamy na niej sałatkę z kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2654 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

663,5 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

58,1 g

🥬

Błonnik

33,2 g

💪

Białko

33,2 g

Podobne przepisy