przepis-na-kobiete.pl

Chałka orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Chałka orzechowa

Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 16 g
drożdże świeże - 22 g
jajko - 2 szt.
mleko 3,2% - 150 ml
orzech laskowy - 70 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 300 g
olej z orzechów włoskich - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY ORZECHY:
Uprażone orzechy laskowe wrzucamy do misy miksera. Dodajemy olej z orzechów włoskich. Miksujemy na gładką masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie. Drożdże dodajemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do małej miseczki. Całość ucieramy aż do upłynnienia się drożdży. Mleko o temperaturze pokojowej dodajemy do drożdży. Mieszamy. Wlewamy w zagłębienie i delikatnie mieszamy z dwoma łyżkami mąki.
3.WYRABIAMY CIASTO NA CHAŁKĘ:
Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli. Białka oddzielamy od żółtek (białka możemy wykorzystać do innej potrawy). 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy zmiksowane orzechy. Nadal wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką, aż do momentu, gdy zacznie odklejać się od rąk. Dno miski wysypujemy mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
4.ZAPLATAMY I PIECZEMY CHAŁKĘ:
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 4 części i robimy z nich wałki – końce wałków rolujemy tak, aby były cieńsze niż środkowa część. Układamy 4 wałki obok siebie. Sklejamy wałki u góry i zaplatamy chałkę (wskazówki, jak to zrobić, znajdziecie w filmie; możecie też sprawdzić inne sposoby zaplataniatu). Gotową chałkę smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu. Pieczemy 30-35 minut.
Chałka orzechowa

Czas przygotowania

200 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY ORZECHY

Uprażone orzechy laskowe wrzucamy do misy miksera. Dodajemy olej z orzechów włoskich. Miksujemy na gładką masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie. Drożdże dodajemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do małej miseczki. Całość ucieramy aż do upłynnienia się drożdży. Mleko o temperaturze pokojowej dodajemy do drożdży. Mieszamy. Wlewamy w zagłębienie i delikatnie mieszamy z dwoma łyżkami mąki.

3

WYRABIAMY CIASTO NA CHAŁKĘ

Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli. Białka oddzielamy od żółtek (białka możemy wykorzystać do innej potrawy). 2 żółtka oraz skórkę otartą z cytryny dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy zmiksowane orzechy. Nadal wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką, aż do momentu, gdy zacznie odklejać się od rąk. Dno miski wysypujemy mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

4

ZAPLATAMY I PIECZEMY CHAŁKĘ

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 4 części i robimy z nich wałki – końce wałków rolujemy tak, aby były cieńsze niż środkowa część. Układamy 4 wałki obok siebie. Sklejamy wałki u góry i zaplatamy chałkę (wskazówki, jak to zrobić, znajdziecie w filmie; możecie też sprawdzić inne sposoby zaplataniatu). Gotową chałkę smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu. Pieczemy 30-35 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2303,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

575,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

72,1 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy