przepis-na-kobiete.pl

Panini z mortadelą i mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Panini z mortadelą i mascarpone

Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciabatta - 1 szt.
mortadela - 4 plastry
szpinak świeży - 1 garść
ser mascarpone - 2 łyżki
ser pecorino - 30 g
bazylia świeża - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z SERA MASCARPONE:
Ser mascarpone łączymy w misce z serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Mieszamy.
2.SKŁADAMY PANINI:
Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serową pastą. Na serku układamy liście szpinaku i plastry mortadeli. Wierzch bułki skrapiamy od wewnątrz oliwą z oliwek. Składamy panini.
3.GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI:
Kanapkę nacieramy z wierzchu oliwą z oliwek, przekładamy na grill. Dociskamy i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni i powstaną na nim charakterystyczne prążki.
Panini z mortadelą i mascarpone

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z SERA MASCARPONE

Ser mascarpone łączymy w misce z serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Mieszamy.

2

SKŁADAMY PANINI

Ciabattę przekrawamy na pół. Spód bułki smarujemy serową pastą. Na serku układamy liście szpinaku i plastry mortadeli. Wierzch bułki skrapiamy od wewnątrz oliwą z oliwek. Składamy panini.

3

GRILLUJEMY I PODAJEMY PANINI

Kanapkę nacieramy z wierzchu oliwą z oliwek, przekładamy na grill. Dociskamy i grillujemy przez ok. 3 minuty, aż pieczywo się zarumieni i powstaną na nim charakterystyczne prążki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

460,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

460,2 kcal

🥑

Tłuszcz

25,1 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy