Tort „Pavlova” • przepis • składniki • przygotowanie
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy.
SUSZYMY BEZĘ
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
DEKORUJEMY BEZĘ
Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3828,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
478,6 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
61 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.