przepis-na-kobiete.pl

Bigos staropolski • przepis • składniki • przygotowanie

Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!

Bigos staropolski

Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta kiszona - 1 kg
woda - 500 ml
wywar mięsny - 500 ml
kapusta biała - 500 g
łopatka wołowa - 800 g
boczek wędzony - 300 g
kiełbasa polska - 300 g
czerwone wino wytrawne - 100 ml
śliwka suszona - 140 g
cebula - 1 szt.
borowiki suszone - 60 g
jabłko - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
jałowiec - 2 ziarnka
sól - 25 g
pieprz czarny - 2 łyżeczki
olej - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY:
Grzyby wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na bok na mniej więcej godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
W międzyczasie białą kapustę myjemy, a potem drobno szatkujemy. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do garnka.
3.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Łopatkę oczyszczamy, a potem kroimy w kostkę (w poprzek włókien). Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go, a następnie podsmażamy na nim mięso.
4.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cebulę obieramy z łupiny, a potem kroimy w drobną kostkę. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i obieramy je ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki.
5.DODAJEMY CEBULĘ DO MIĘSA:
Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię ze smażącym się mięsem. Mieszamy. Całość doprawiamy solą (ok. 3-4 szczypt).
6.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z KAPUSTĄ:
Do garnka z kapustą dodajemy mięso, cebulę, namoczone (ale odsączone z wody) grzyby, śliwki oraz jabłko. Mieszamy i dodajemy wino. Ustawiamy na małym gazie i zaczynamy delikatnie dusić składniki.
7.DODAJEMY PŁYN I PRZYPRAWIAMY:
Gdy wino prawie całkiem wyparuje, dodajemy do garnka wywar oraz wodę. Dodajemy także wszystkie przyprawy — sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy i przykrywamy.
8.GOTUJEMY BIGOS:
Gotujemy przez co najmniej 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym podgrzaniu — jeśli mamy możliwość, przygotowujemy go dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Podajemy ze świeżym pieczywem, kaszą lub ziemniakami.
Bigos staropolski

Czas przygotowania

155 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY

Grzyby wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na bok na mniej więcej godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

W międzyczasie białą kapustę myjemy, a potem drobno szatkujemy. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do garnka.

3

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Łopatkę oczyszczamy, a potem kroimy w kostkę (w poprzek włókien). Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go, a następnie podsmażamy na nim mięso.

4

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cebulę obieramy z łupiny, a potem kroimy w drobną kostkę. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i obieramy je ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki.

5

DODAJEMY CEBULĘ DO MIĘSA

Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię ze smażącym się mięsem. Mieszamy. Całość doprawiamy solą (ok. 3-4 szczypt).

6

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z KAPUSTĄ

Do garnka z kapustą dodajemy mięso, cebulę, namoczone (ale odsączone z wody) grzyby, śliwki oraz jabłko. Mieszamy i dodajemy wino. Ustawiamy na małym gazie i zaczynamy delikatnie dusić składniki.

7

DODAJEMY PŁYN I PRZYPRAWIAMY

Gdy wino prawie całkiem wyparuje, dodajemy do garnka wywar oraz wodę. Dodajemy także wszystkie przyprawy — sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy i przykrywamy.

8

GOTUJEMY BIGOS

Gotujemy przez co najmniej 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym podgrzaniu — jeśli mamy możliwość, przygotowujemy go dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Podajemy ze świeżym pieczywem, kaszą lub ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4602,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

767,1 kcal

🥑

Tłuszcz

46 g

🌾

Węglowodany

34,8 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

50,8 g

Podobne przepisy