przepis-na-kobiete.pl

Babeczki z jabłkami w kształcie róży • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Babeczki z jabłkami w kształcie róży

Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 50 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
sok jabłkowy - 300 ml
jabłko czerwone - 2 szt.
cukier puder - 60 g
jajko - 1 szt.
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 190 g
masło - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Masło kroimy na kawałki. Dodajemy żółtko (białka nie wykorzystujemy) i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
2.JABŁKA GOTUJEMY W SOKU:
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki o grubości 3-4 mm. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem. Dodajemy plasterki jabłek i gotujemy przez 2-3 minuty, aż staną się giętkie, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie wyjmujemy i osączamy.
3.ROBIMY RÓŻE Z CIASTA:
Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i kroimy w paski (ok. 40 x 3 cm). Następnie smarujemy płynnym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Plasterki jabłka układamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby lekko na siebie nachodziły, krawędź ze skórką powinna delikatnie wystawać nad krawędź ciasta. Ciasto zwijamy, zaczynając od krótszego boku, tak aby powstały małe róże. Wkładamy do natłuszczonych zagłębień blachy do pieczenia muffinów i ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Babeczki z jabłkami w kształcie róży

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Masło kroimy na kawałki. Dodajemy żółtko (białka nie wykorzystujemy) i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki.

2

JABŁKA GOTUJEMY W SOKU

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki o grubości 3-4 mm. Sok jabłkowy zagotowujemy z cukrem. Dodajemy plasterki jabłek i gotujemy przez 2-3 minuty, aż staną się giętkie, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie wyjmujemy i osączamy.

3

ROBIMY RÓŻE Z CIASTA

Ciasto rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i kroimy w paski (ok. 40 x 3 cm). Następnie smarujemy płynnym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Plasterki jabłka układamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby lekko na siebie nachodziły, krawędź ze skórką powinna delikatnie wystawać nad krawędź ciasta. Ciasto zwijamy, zaczynając od krótszego boku, tak aby powstały małe róże. Wkładamy do natłuszczonych zagłębień blachy do pieczenia muffinów i ponownie wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2936 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

46,1 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy

Babeczki z jabłkami w kształcie róży - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl