przepis-na-kobiete.pl

Aromatyczna strucla serowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Aromatyczna strucla serowa

Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny

Składniki

drożdże świeże - 40 g
margaryna - 100 g
mleko 3,2% - 50 ml
mąka pszenna tortowa - 450 g
jajko - 2 szt.
budyń waniliowy - 40 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
żurawina suszona - 100 g
twaróg sernikowy mielony - 800 g
cynamon - 1,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 10 g
migdały - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE Z:
twarogiem sernikowym Mąkę przesiewamy do miski, drożdże ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym.
2.MLEKO DELIKATNIE PODGRZEWAMY:
i łączymy z drożdżami.
3.W MĄCE ROBIMY:
zagłębienie, wlewamy do niego drożdże z mlekiem, tworzymy rozczyn.
4.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce na 20 minut.
5.GDY ROZCZYN WYROŚNIE,:
stopniowo dodajemy jajko, twaróg i roztopioną margarynę.
6.CIASTO WYRABIAMY I:
odstawiamy do wyrośnięcia.
7.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
8.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Żółtko 1 jaja oddzielamy od białka.
9.BIAŁKO ODSTAWIAMY DO:
późniejszego wykorzystania.
10.CAŁE JAJKO I:
żółtko jaja ucieramy z cukrem trzcinowym (nie ubijamy), dodajemy cukier wanilinowy, twaróg, budyń waniliowy oraz suszone żurawiny.
11.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
i odstawiamy na godzinę do lodówki.
12.MIESZAMY CUKIER TRZCINOWY:
z cynamonem.
13.WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY,:
rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25x40 cm.
14.NA ŚRODKU CIASTA:
(wzdłuż 40 cm) rozsmarowujemy masę serową.
15.ZWIJAMY CIASTO, WIERZCH:
smarujemy białkiem i posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem.
16.PIECZEMY OKOŁO 50-55:
minut w temp. 170°C.: STUDZIMY.:
Aromatyczna strucla serowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE Z

twarogiem sernikowym Mąkę przesiewamy do miski, drożdże ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym.

2

MLEKO DELIKATNIE PODGRZEWAMY

i łączymy z drożdżami.

3

W MĄCE ROBIMY

zagłębienie, wlewamy do niego drożdże z mlekiem, tworzymy rozczyn.

4

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce na 20 minut.

5

GDY ROZCZYN WYROŚNIE,

stopniowo dodajemy jajko, twaróg i roztopioną margarynę.

6

CIASTO WYRABIAMY I

odstawiamy do wyrośnięcia.

7

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

8

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Żółtko 1 jaja oddzielamy od białka.

9

BIAŁKO ODSTAWIAMY DO

późniejszego wykorzystania.

10

CAŁE JAJKO I

żółtko jaja ucieramy z cukrem trzcinowym (nie ubijamy), dodajemy cukier wanilinowy, twaróg, budyń waniliowy oraz suszone żurawiny.

11

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

i odstawiamy na godzinę do lodówki.

12

MIESZAMY CUKIER TRZCINOWY

z cynamonem.

13

WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY,

rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25x40 cm.

14

NA ŚRODKU CIASTA

(wzdłuż 40 cm) rozsmarowujemy masę serową.

15

ZWIJAMY CIASTO, WIERZCH

smarujemy białkiem i posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem.

16

PIECZEMY OKOŁO 50-55

minut w temp. 170°C.: STUDZIMY.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5158 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

257,9 kcal

🥑

Tłuszcz

8,0 g

🌾

Węglowodany

37,8 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy

Aromatyczna strucla serowa - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl