Wytrawny pudding chlebowy • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY I DOPRAWIAMY MLEKO
Czosnek kroimy w plasterki. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy majeranek i czosnek. Całość podgrzewamy, dodajemy 30 g masła w kawałkach, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby odrobinę przestygło.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MLECZNO-JAJECZNĄ
W misce dokładnie mieszamy jajka, uważając, aby ich nie ubić. Kiedy jajka będą dobrze wymieszane, cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Uważamy, aby jajka się nie ugotowały. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PUDDINGU
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, tak aby pokryła ścianki naczynia. Croissanty rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i szpinakiem. Całość mieszamy i zalewamy masą mleczno-jajeczną.
PIECZEMY PUDDING
Brie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a roquefort rwiemy na mniejsze kawałki. Oba sery układamy na wierzchu puddingu. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Pudding podajemy jeszcze gorący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3828,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
638,1 kcal
Tłuszcz
41,8 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
1,9 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!