przepis-na-kobiete.pl

3 sposoby na kaszę pęczak • przepis • składniki • przygotowanie

Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

3 sposoby na kaszę pęczak

Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tuńczyk w sosie własnym - 370 g
ogórek kiszony - 1 szt.
ogórek - 0,5 szt.
Szpinak Baby - 25 g
groszek konserwowy - 100 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
majonez - 2 łyżeczki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 szczypta
kapusta biała - 0,5 szt.
tymianek suszony - 1 szczypta
kumin - 1 szczypta
sos sojowy - 50 ml
woda - 60 ml
świeży koperek - 12,5 g
kasza pęczak - 150 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 50 g
ciecierzyca konserwowa - 100 g
pomidory krojone z puszki - 250 g
masło - 50 g
jajko - 4 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
curry - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
koper suszony - 2 szczypty
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
2.KROIMY WARZYWA:
Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI:
Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.
5.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
6.PRAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.
7.DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK:
Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.
8.KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.
9.DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO:
Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
10.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
11.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.
12.DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
13.DODAJEMY POMIDORY I MASŁO:
Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.
14.SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ:
W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.
3 sposoby na kaszę pęczak

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

2

KROIMY WARZYWA

Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI

Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.

5

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

6

PRAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.

7

DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK

Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.

8

KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.

9

DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO

Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

10

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

11

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.

12

DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK

Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.

13

DODAJEMY POMIDORY I MASŁO

Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.

14

SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ

W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4712,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4712,4 kcal

🥑

Tłuszcz

235,9 g

🌾

Węglowodany

488,2 g

🥬

Błonnik

187,4 g

💪

Białko

187,4 g

Podobne przepisy

3 sposoby na kaszę pęczak - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl