Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
tarkę o grubych oczkach Kurczak Kurczaka myjemy i odcinamy z niego skrzydełka przy pierwszej torebce stawowej.
ODCINAMY UDA.
ODDZIELAMY PIERSI KURCZAKA
od korpusu.
NASTĘPNIE Z PIERSI
ściągamy skórę i kroimy piersi na pół.
Z UDEK ODCINAMY
górną kość, zdejmujemy skórę i kroimy na pół.
POKROJONE PIERSI I
uda przekładamy do miski.
POZOSTAŁE CZĘŚCI KURCZAKA
(korpus, skrzydełka, resztki po trybowaniu) pozostawiamy na rosół.
CZĘŚCI KURCZAKA W
misce polewamy niewielką ilością oleju słonecznikowego, dodajemy 3 łyżki przyprawy curry i 2 szczypty pieprzu cayenne lub ostrej papryki. MIESZAMY ZA POMOCĄ: łyżki.
ODSTAWIAMY I MARYNUJEMY
mniej więcej przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
SMAŻONY BAKŁAŻAN BAKŁAŻANY
dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę.
NA PATELNI LUB
w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju słonecznikowego, przesmażamy bakłażana, dodając niewielką ilość soli.
DO PRZESMAŻONEGO BAKŁAŻANA
dodajemy 3 drobno posiekane ząbki czosnku, całość podsmażamy.
DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ
pietruszki. MIESZAMY.
W GARNKU O
grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego.
SMAŻYMY ZAMARYNOWANE KAWAŁKI
kurczaka przez mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ
cebulę, posiekany czosnek i drobno starty, obrany imbir.
MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ
i smażymy około 5 minut (mieszamy co jakiś czas, aby zapobiec przypaleniu się potrawy).
NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY,
obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę.
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY PRZEZ
mniej więcej 10 minut, często mieszając (jeśli potrawa zacznie przywierać do dna garnka, dodajemy niewielką ilość wody).
PO UPŁYWIE TEGO
czasu dodajemy 1 puszkę mleczka kokosowego (dobrze wstrząśniętą i wymieszaną), bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut. MIESZAMY.
KAWAŁKI MANGO Z
puszki kroimy w grubszą kostkę.
DOBRZE PODSMAŻONY BAKŁAŻAN
dodajemy do kurczaka w garnku, zwiększamy ogień.
DODAJEMY STARTE NA
tarce o grubych oczkach jabłko, a następnie pokrojone mango i delikatnie mieszamy całość.
NA SAM KONIEC
dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków w całości do dekoracji) i zdejmujemy z ognia.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą oraz 2-3 szczyptami pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku.
JAK PODAWAĆ UGOTOWANY
ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy natką pietruszki.
DO DUŻEJ MISKI
przekładamy curry z kurczaka, dekorujemy kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6618,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1654,5 kcal
Tłuszcz
98,5 g
Węglowodany
117,7 g
Błonnik
75,7 g
Białko
75,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!

Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!