przepis-na-kobiete.pl

Babka kawowa • przepis • składniki • przygotowanie

Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Babka kawowa

Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 330 g
jajko - 5 szt.
kakao - 40 g
kawa mielona - 100 g
kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
masło - 250 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
woda - 2 łyżki
mąka pszenna - 340 g
syrop orzechowy - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE JAJKA UBIJAMY:
za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 MINUT).
2.DO UBITYCH JAJEK,:
stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.
3.MĄKĘ MIESZAMY Z:
kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek.
4.NA KONIEC DODAJEMY:
rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody.
5.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY:
aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.
6.PIECZEMY OK.:
40 MINUT W: temperaturze 180 stopni.
7.BLACHĘ WYJMUJEMY Z:
piekarnika, studzimy ok. 30 MINUT, A: następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
8.W MIĘDZYCZASIE 1/2:
szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem.
9.PODGRZEWAMY NA NIEWIELKIM:
ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
10.GORĄCYM SYROPEM OSTROŻNIE:
polewamy ciasto.
11.GDY CIASTO WCHŁONIE:
syrop, możemy je pokroić na porcje.
Babka kawowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE JAJKA UBIJAMY

za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 MINUT).

2

DO UBITYCH JAJEK,

stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.

3

MĄKĘ MIESZAMY Z

kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek.

4

NA KONIEC DODAJEMY

rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody.

5

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY

aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.

6

PIECZEMY OK.

40 MINUT W: temperaturze 180 stopni.

7

BLACHĘ WYJMUJEMY Z

piekarnika, studzimy ok. 30 MINUT, A: następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

8

W MIĘDZYCZASIE 1/2

szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem.

9

PODGRZEWAMY NA NIEWIELKIM

ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

10

GORĄCYM SYROPEM OSTROŻNIE

polewamy ciasto.

11

GDY CIASTO WCHŁONIE

syrop, możemy je pokroić na porcje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5410,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

60,1 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy