przepis-na-kobiete.pl

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami

Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
zioła włoskie - 6 g
kurczak udko - 4 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
ryż do risotto - 360 g
pomidory suszone w oleju - 6 szt.
szpinak świeży - 3 garście
papryka żółta - 1 szt.
bulion drobiowy - 1 l
parmezan - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy, wędzoną paprykę i zioła włoskie. Udka oprószamy solą i obtaczamy w przygotowanej mieszance, tak aby całkowicie pokryła mięso.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I PODSMAŻAMY RYŻ:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy ryż i podsmażamy go wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut.
3.PODSMAŻAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Bezpośrednio do podsmażonego ryżu wyciskamy przez praskę czosnek oraz dodajemy suszone pomidory, szpinak i paprykę. Całość smażymy przez 1 minutę i zalewamy bulionem.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Na ryżu kładziemy zamarynowane udka. Zapiekankę pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia całość posypujemy parmezanem.
Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy, wędzoną paprykę i zioła włoskie. Udka oprószamy solą i obtaczamy w przygotowanej mieszance, tak aby całkowicie pokryła mięso.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I PODSMAŻAMY RYŻ

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy ryż i podsmażamy go wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut.

3

PODSMAŻAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Bezpośrednio do podsmażonego ryżu wyciskamy przez praskę czosnek oraz dodajemy suszone pomidory, szpinak i paprykę. Całość smażymy przez 1 minutę i zalewamy bulionem.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Na ryżu kładziemy zamarynowane udka. Zapiekankę pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia całość posypujemy parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3005,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

751,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

87 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

32,6 g

Podobne przepisy

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl