przepis-na-kobiete.pl

Wytrawne scones z cheddarem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.

Wytrawne scones z cheddarem i szynką

Scones z cheddarem, czyli tradycyjne brytyjskie bułeczki przygotowane na wytrawnie! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz świeże, domowe pieczywo z serem i szynką.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
cukier - 1 szczypta
masło - 0,5 szkl
kefir - 0,75 szkl
ser cheddar - 100 g
szczypiorek - 1 pęczek
szynka gotowana - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry szynki kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm. Szczypiorek dość drobno siekamy.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA Z MASŁEM:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czosnek granulowany, sól i cukier. Masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy dłońmi z pozostałymi składnikami, aż powstanie swego rodzaju kruszonka.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do wstępnie utartego ciasta dodajemy kefir i pokrojone wcześniej składniki. Całość mieszamy i przekładamy na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się delikatnie sprężyste.
4.WAŁKUJEMY I KROIMY CIASTO:
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze kroimy je jak pizzę na 8 kawałków. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Wytrawne scones z cheddarem i szynką

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry szynki kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm. Szczypiorek dość drobno siekamy.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA Z MASŁEM

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czosnek granulowany, sól i cukier. Masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy dłońmi z pozostałymi składnikami, aż powstanie swego rodzaju kruszonka.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Do wstępnie utartego ciasta dodajemy kefir i pokrojone wcześniej składniki. Całość mieszamy i przekładamy na podsypany mąką blat. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się delikatnie sprężyste.

4

WAŁKUJEMY I KROIMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blasze kroimy je jak pizzę na 8 kawałków. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2735,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,9 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

10,8 g

💪

Białko

10,8 g

Podobne przepisy