Podstawowe 5 dań na Wigilię – Przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne

Podstawowe 5 dań na Wigilię – Przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne
Autor Wioletta Duda
Wioletta Duda15 kwietnia 2024 | 6 min

Podstawowe 5 dań na Wigilię to zestaw tradycyjnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole zgodnie z polską tradycją.

Kluczowe wnioski:
  • Zupa barszcz czerwony lub grzybowa rozpoczyna wigilijną wieczerzę.
  • Karp lub pstrąg to typowe ryby wigilijne, choć można je zastąpić łososiem.
  • Kapusta z grzybami w postaci bigosu lub z grochem nie może zabraknąć.
  • Słodkie wypieki jak sernik i makowiec dodają uroku świątecznemu stołowi.
  • Kompot z suszonych owoców to tradycyjny wigilijny napój.

Zupa barszcz czerwony lub zupa grzybowa

Barszcz czerwony i zupa grzybowa to dwa klasyczne dania, które rozpoczynają wigilijną wieczerzę w wielu polskich domach. Oba mają bogatą tradycję i są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia.

Barszcz przygotowuje się na bazie buraków, zazwyczaj tydzień przed Wigilią. Do buraków dodaje się wodę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz. Całość zalewa się zakwasem z razowego chleba. Tak przygotowany barszcz nabiera aromatu i kwasowości. Podaje się go tradycyjnie z uszami nadziewanymi grzybami lub z gotowaną fasolą.

Z kolei zupa grzybowa przyrządzana jest na bazie suszonych grzybów - najczęściej borowików lub podgrzybków. Dawniej podawano ją na wigilijnym stole bez zabielania śmietaną. Dziś często jest wzbogacana o śmietanę, co dodaje jej kremowości. Zupę tę jada się zazwyczaj z łazankami, kaszą gryczaną lub kluskami.

Inne zupy wigilijne

Oprócz barszczu i zupy grzybowej, w niektórych regionach Polski popularna jest także zupa migdałowa. Jest to zupa słodka, przygotowywana z mleka, śmietany, mąki, migdałów, maku i bakalii. Dawniej podawano ją tylko w bogatszych domach. Dziś coraz częściej gości na wigilijnych stołach jako urozmaicenie tradycyjnego menu.

Ryba - karp lub pstrąg na wigilijnym stole

Kolejnym nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji jest ryba. Najpopularniejszy w Polsce wigilijny karp ma już długą tradycję, choć jeszcze przed II wojną światową wcale nie był tak powszechnie spożywany. Swój sukces zawdzięcza łatwości hodowli.

Na stole wigilijnym karp gości najczęściej w postaci smażonego karasia w panierce lub przygotowanego w sosie pomarańczowym z bakaliami. Niektórzy lubią również karpia w galarecie.

Pstrąg - alternatywa dla karpia

Osoby, które nie przepadają za zapachem i smakiem karpia, coraz chętniej sięgają po pstrąga, zarówno świeżego, jak i mrożonego. Jego delikatny smak akceptują nawet ci, którzy nie są wielkimi miłośnikami ryb.

Pstrąg można przyrządzić w bardzo różny sposób - podsmażyć na maśle, upiec w folii z warzywami czy też ugotować w lekkim rosie. Świetnie nadaje się również na rybę po grecku.

Czytaj więcej: Niesamowite korzyści zdrowotne! 6 domowych przepisów na kiszonki

Kapusta z grzybami - tradycyjny bigos wigilijny

Bigos z kapusty i suszonych grzybów to kolejna pozycja obowiązkowa na stole wigilijnym. Jest to danie o dość wyrazistym, specyficznym smaku. Miłośnicy tradycji doceniają jego prostotę i domowy charakter.

Dla tych, którym bigos wigilijny wydaje się zbyt ciężki, istnieje kilka sposobów na jego "odchudzenie". Można np. podać go w formie farszu do pierogów lub jako nadzienie do krokietów. Wersja zawinięta w ciasto smakuje znakomicie!

Kapusta z grochem - wigilijny dodatek

Oprócz kapusty z grzybami, na wigilijny stół trafia również inna odmiana tego warzywa - mianowicie kapusta duszona z grochem. Jest to smaczny i pożywny dodatek do ryb czy barszczu.

Zarówno kapusta, jak i groch, to składniki łatwo dostępne zimą, co tłumaczy ich popularność w kuchni świątecznej. Dodatkowo takie połączenie warzyw tworzy pełnowartościowy posiłek roślinny.

Pozostały po świętach groch z kapustą można również wykorzystać jako pyszny farsz do pierogów.

Sernik i makowiec - słodkie wypieki świąteczne

Na deser wigilijny podaje się tradycyjnie ciasta, z których dwa królują ponad innymi - sernik i makowiec. Obecność tych słodkości przy stole jest niemalże obowiązkowa.

Obydwa można przygotować w wersji klasycznej lub nieco lżejszej, np. sernik na zimno. Coraz większą popularnością cieszą się również nowoczesne odmiany tych deserów - sernik nowojorski, makowiec bezpieczny itp.

Sernik Makowiec
- klasyczny na ciepło - tradycyjny z bakaliami
- sernik nowojorski - makowiec bez pieczenia
- z brzoskwiniami - z kruszonką

Kompot z suszonych owoców - napój wigilijny

Kompot z suszu, czyli wysuszonych owoców, to obowiązkowy napój, który gości na stole obok herbaty i barszczu. Niestety, dla wielu osób ma zbyt intensywny, nieprzyjemny aromat.

By temu zapobiec, warto samodzielnie suszyć owoce latem - np. jabłka, gruszki czy morele. Wtedy kompot będzie miał łagodniejszy smak. Warto także ograniczyć ilość cukru, stosując zamiast niego miód.

Nawet jeśli nie jesteśmy wielkimi miłośnikami karpia czy kompotu z suszu, warto szanować wigilijną tradycję i spróbować choć odrobinę tych dań. Mają one symboliczne znaczenie i łączą pokolenia przy świątecznym stole.

Podsumowanie

Drogi Czytelniku, w powyższym artykule przybliżyliśmy Ci 5 podstawowych dań, które zgodnie z polską tradycją powinny znaleźć się na stole wigilijnym. Rozpoczęliśmy od omówienia wigilijnych zup - barszczu czerwonego oraz zupy grzybowej. Następnie przeszliśmy do ryb, gdzie poza popularnym karpikiem, zaproponowaliśmy rownież mniej oczywisty wybór, jakim jest pstrąg.

Kolejnymi pozycjami były dania kapuściane - bigos i kapusta z grochem. Pokazaliśmy, że nawet jeśli nie jesteś ich wielkim fanem, istnieją sposoby na ich "ucywilizowanie". Na deser tradycyjnie zaserwowaliśmy Ciasto - sernik i makowiec. Na koniec zaś przyrządziliśmy kompot z suszonych owoców, podpowiadając jak poprawić jego smak.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię do przygotowania wigilijnego menu, które uszczęśliwi zarówno miłośników tradycji, jak i zwolenników nowoczesnej kuchni. A przede wszystkim połączy Was, Drodzy Czytelnicy, przy rodzinnym stole.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, koniecznie daj nam znać. Chętnie poznamy Twoją opinię i odezwiemy się z kolejnymi ciekawymi tekstami z okazji świąt Bożego Narodzenia.

5 Podobnych Artykułów

  1. Potrawy z kiełbasy: 20 pysznych pomysłów na obiad z kiełbasą
  2. Fermentacja w domowej kuchni: Proste przepisy na zdrowe fermentowane potrawy
  3. Mrożone bataty: Jak wykorzystać je w kuchni? Pomysły na smaczne dania
  4. Niezawodne sposoby na proste i szybkie święta
  5. Chipsy tacos – Idealny przepis na idealną przekąskę na każdą imprezę
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Wioletta Duda
Wioletta Duda

Jestem doświadczoną dietetyczką będącą autorką wielu poradników odżywiania. W artykułach dzielę się sprawdzonymi przepisami na zdrowe i sycące posiłki. Dodaję też porady, jak zmienić nawyki żywieniowe. Moje teksty są rzeczowe i pełne troski.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły

Artykułynajpiękniejsze kwiaty i zwierzęta polskich łąk i lasów

Wędrując po polskich łąkach i lasach, można podziwiać niezwykłą piękność kwiatów i zwierząt. Wiosną kwitną storczyki, konwalie, szafirki i maki polne, a latem motyle tańczą wśród pełnych kwiatów łąk. Jesienią zachwycają złociste liście drzew, a zimą biel śniegu kontrastuje z ciemną zielenią sosen. Bogactwo natury można obserwować przez cały rok, od drobnych owadów po majestatyczne jelenie, co sprawia, że każda wędrówka jest niezapomnianym doświadczeniem.