przepis-na-kobiete.pl

Żuramen, czyli ramen z żurem • przepis • składniki • przygotowanie

Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Żuramen, czyli ramen z żurem

Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

żeberka wieprzowe,świeże - 1 kg
grzyby suszone - 20 g
czosnek główka - 0,5 szt.
jajko - 3 szt.
sos rybny - 30 ml
sos sojowy - 30 ml
olej sezamowy - 20 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 40 g
zakwas na żurek - 0,5 l
papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
makaron ramen - 300 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION:
Żeberka, przekrojoną na pół główkę czosnku i suszone grzyby (np. prawdziwki i podgrzybki) zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 5 godzin na niewielkim ogniu, aż powstanie aromatyczny i dość ciemny bulion. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso, grzyby i czosnek.
2.DOPRAWIAMY BULION:
Bulion doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym i większością oleju sezamowego. Następnie 2 ząbki czosnku i połowę imbiru siekamy w plasterki i dodajemy do bulionu. Na koniec do garnka wlewamy żur. Całość zagotowujemy.
3.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Pozostały imbir bardzo drobno siekamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, rwiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do misek. Mięso doprawiamy odrobiną oleju sezamowego i pozostałym imbirem. Całość mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO ŻURAMENU:
Cebulę kroimy w plastry, pod dość dużym kątem. Szczypior cebuli kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Chili, jeden z grzybów z bulionu i pozostały ząbek czosnku siekamy w cienkie plasterki. Makaron przekładamy na sito i gotujemy go ok. 4-5 minut w zupie.
5.PODAJEMY ŻURAMEN:
Ugotowany makaron przekładamy do misek i zalewamy zupą. Następnie układamy wszystkie dodatki tak, aby delikatnie leżały na makaronie.
Żuramen, czyli ramen z żurem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION

Żeberka, przekrojoną na pół główkę czosnku i suszone grzyby (np. prawdziwki i podgrzybki) zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 5 godzin na niewielkim ogniu, aż powstanie aromatyczny i dość ciemny bulion. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso, grzyby i czosnek.

2

DOPRAWIAMY BULION

Bulion doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym i większością oleju sezamowego. Następnie 2 ząbki czosnku i połowę imbiru siekamy w plasterki i dodajemy do bulionu. Na koniec do garnka wlewamy żur. Całość zagotowujemy.

3

DOPRAWIAMY MIĘSO

Pozostały imbir bardzo drobno siekamy. Z ugotowanych żeberek obieramy mięso, rwiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do misek. Mięso doprawiamy odrobiną oleju sezamowego i pozostałym imbirem. Całość mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO ŻURAMENU

Cebulę kroimy w plastry, pod dość dużym kątem. Szczypior cebuli kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Chili, jeden z grzybów z bulionu i pozostały ząbek czosnku siekamy w cienkie plasterki. Makaron przekładamy na sito i gotujemy go ok. 4-5 minut w zupie.

5

PODAJEMY ŻURAMEN

Ugotowany makaron przekładamy do misek i zalewamy zupą. Następnie układamy wszystkie dodatki tak, aby delikatnie leżały na makaronie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4578 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1144,5 kcal

🥑

Tłuszcz

64,9 g

🌾

Węglowodany

76,4 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

66,9 g

Podobne przepisy