przepis-na-kobiete.pl

Cheeseburger z frytkami z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!

Cheeseburger z frytkami z batatów

Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
batat - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
mięso mielone wołowe - 400 g
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
ser żółty w plastrach - 100 g
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 5 szt.
bazylia świeża - 5 g
bakłażan - 0,25 szt.
bułka hamburgerowa - 2 szt.
cebula - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
sałata rzymska - 140 g
ser camembert - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, odrobinę wody i porwaną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zgęstnieje.
2.PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI:
Obrany i pokrojony w cienkie słupki batat oprószamy solą i ostrą papryką. Frytki natłuszczamy olejem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY BURGERY:
Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Dodajemy drobno pokrojone śliwki i drobno siekaną bazylię.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Bakłażan kroimy w plastry, oprószamy solą, smarujemy cienką warstwą oleju i grillujemy na patelni grillowej. Na osobnej patelni podgrzewamy camembert, kładziemy na nim usmażony kotlet, który następnie obkładamy sianem. Siano podpalamy i po chwili ściągamy z mięsa.
5.PODAJEMY BURGERY:
Burgery podajemy z frytkami z batatów i liśćmi sałaty rzymskiej.
Cheeseburger z frytkami z batatów

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, odrobinę wody i porwaną bazylię. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje, a sos zgęstnieje.

2

PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI

Obrany i pokrojony w cienkie słupki batat oprószamy solą i ostrą papryką. Frytki natłuszczamy olejem i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY BURGERY

Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Dodajemy drobno pokrojone śliwki i drobno siekaną bazylię.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Bakłażan kroimy w plastry, oprószamy solą, smarujemy cienką warstwą oleju i grillujemy na patelni grillowej. Na osobnej patelni podgrzewamy camembert, kładziemy na nim usmażony kotlet, który następnie obkładamy sianem. Siano podpalamy i po chwili ściągamy z mięsa.

5

PODAJEMY BURGERY

Burgery podajemy z frytkami z batatów i liśćmi sałaty rzymskiej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2864,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1432,3 kcal

🥑

Tłuszcz

69,1 g

🌾

Węglowodany

126,7 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

81 g

Podobne przepisy