przepis-na-kobiete.pl

Zupa krem z dyni i grochu • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Zupa krem z dyni i grochu

Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

groch łuskany - 75 g
imbir świeży - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
cebula - 0,5 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
dynia hokkaido - 1 szt.
marchew - 2 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
pestki dyni - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i ostrą paprykę.
2.GOTUJEMY WARZYWA:
Marchewkę i dynię obieramy. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do pachnących, podsmażonych przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą, aby w całości je pokrywała – najlepiej 1-2 cm nad warzywa. Warzywa gotujemy przez ok. 45 minut.
3.DODAJEMY GROCH:
Do ugotowanych warzyw dodajemy groch i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Gotową zupę blendujemy, aż będzie gładka.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do misek i podajemy z pestkami dyni oraz ulubionymi zielonymi dodatkami.
Zupa krem z dyni i grochu

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i ostrą paprykę.

2

GOTUJEMY WARZYWA

Marchewkę i dynię obieramy. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do pachnących, podsmażonych przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą, aby w całości je pokrywała – najlepiej 1-2 cm nad warzywa. Warzywa gotujemy przez ok. 45 minut.

3

DODAJEMY GROCH

Do ugotowanych warzyw dodajemy groch i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Gotową zupę blendujemy, aż będzie gładka.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do misek i podajemy z pestkami dyni oraz ulubionymi zielonymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

817,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,4 kcal

🥑

Tłuszcz

3,4 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy