Zupa krem z dyni i grochu • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i ostrą paprykę.
GOTUJEMY WARZYWA
Marchewkę i dynię obieramy. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do pachnących, podsmażonych przypraw. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa zalewamy wodą, aby w całości je pokrywała – najlepiej 1-2 cm nad warzywa. Warzywa gotujemy przez ok. 45 minut.
DODAJEMY GROCH
Do ugotowanych warzyw dodajemy groch i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Gotową zupę blendujemy, aż będzie gładka.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i podajemy z pestkami dyni oraz ulubionymi zielonymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
817,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,4 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
7 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!

Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.