przepis-na-kobiete.pl

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą • przepis • składniki • przygotowanie

Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą

Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 2 l
cebula - 1 szt.
ciecierzyca - 180 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 3 szt.
olej - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
przecier pomidorowy - 1 łyżka
seler naciowy - 135 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
komosa ryżowa (quinoa) - 100 g
ząbek czosnku - 3 szt.
Szpinak Baby - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez 12 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Marchew kroimy w talarki, seler naciowy na mniejsze kawałki, a paprykę w słupki.
2.DODAJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ DO ZUPY:
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy marchew, seler i paprykę. Całość mieszamy. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Warzywa zalewamy wywarem. Wsypujemy komosę ryżową i gotujemy pod przykryciem przez około 12 minut.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Do zupy dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną kolendrę i szpinak. Mieszamy i podajemy.
Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez 12 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Marchew kroimy w talarki, seler naciowy na mniejsze kawałki, a paprykę w słupki.

2

DODAJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ DO ZUPY

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy marchew, seler i paprykę. Całość mieszamy. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Warzywa zalewamy wywarem. Wsypujemy komosę ryżową i gotujemy pod przykryciem przez około 12 minut.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną kolendrę i szpinak. Mieszamy i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1277,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

159,7 kcal

🥑

Tłuszcz

3,9 g

🌾

Węglowodany

27 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl