przepis-na-kobiete.pl

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem

Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 400 g
boczek wędzony w plastrach - 80 g
bulion warzywny - 900 ml
cebula - 1 szt.
krem balsamiczny - 1 łyżka
marchew - 500 g
kolendra mielona - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 150 g
Sherry - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Bataty i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Wszystko podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez 3 minuty.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Dodajemy sherry, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut do miękkości. Dodajemy śmietanę, zupę miksujemy i doprawiamy do smaku.
3.ZUPĘ PODAJEMY Z KOZIM SEREM:
Każdy talarek sera owijamy w 1 plasterek boczku. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty z każdej strony. Dekorujemy nim zupę i skrapiamy kremem balsamicznym.
Zupa z marchwi i batatów z kozim serem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Bataty i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Wszystko podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez 3 minuty.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy sherry, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Gotujemy pod przykryciem przez 15-20 minut do miękkości. Dodajemy śmietanę, zupę miksujemy i doprawiamy do smaku.

3

ZUPĘ PODAJEMY Z KOZIM SEREM

Każdy talarek sera owijamy w 1 plasterek boczku. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty z każdej strony. Dekorujemy nim zupę i skrapiamy kremem balsamicznym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1692 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

423 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl