przepis-na-kobiete.pl

Dutch baby z wędzonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowny pieczony naleśnik typu dutch baby w wersji wytrawnej to puszyste ciasto połączone z aromatycznymi ziołami, parmezanem i wędzonym łososiem. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub lekki lunch!

Dutch baby z wędzonym łososiem

Efektowny pieczony naleśnik typu dutch baby w wersji wytrawnej to puszyste ciasto połączone z aromatycznymi ziołami, parmezanem i wędzonym łososiem. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub lekki lunch!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
mleko - 160 ml
mąka pszenna - 70 g
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 5 gałązek
parmezan tarty - 20 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
masło - 20 g
śmietana kwaśna - 100 g
łosoś wędzony - 80 g
świeży koperek -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIOŁOWO-SEROWĄ POSYPKĘ:
Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Mieszamy z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
2.MIKSUJEMY CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
3.PIECZEMY DUTCH BABY:
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Następnie wlewamy ciasto i posypujemy je przygotowaną mieszanką ziołowo-serową. Patelnię wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
4.PODAJEMY DANIE:
Upieczony naleśnik dekorujemy kwaśną śmietaną, plastrami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Dutch baby z wędzonym łososiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIOŁOWO-SEROWĄ POSYPKĘ

Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Mieszamy z parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

2

MIKSUJEMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

3

PIECZEMY DUTCH BABY

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Następnie wlewamy ciasto i posypujemy je przygotowaną mieszanką ziołowo-serową. Patelnię wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.

4

PODAJEMY DANIE

Upieczony naleśnik dekorujemy kwaśną śmietaną, plastrami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1155,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

578 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

30,2 g

Podobne przepisy