przepis-na-kobiete.pl

Placuszki warzywne • przepis • składniki • przygotowanie

Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Placuszki warzywne

Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 0,5 szt.
brokuł - 150 g
cukinia - 150 g
jajko - 1 szt.
marchew - 150 g
mąka pszenna - 75 g
natka pietruszki - 10 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
szczypior cebuli - 12 g
jogurt grecki - 400 g
parmezan tarty - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PLACUSZKI:
Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.
2.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!
Placuszki warzywne

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PLACUSZKI

Cukinię, marchew i brokuł ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i papryczkę chili. Awokado kroimy w kostkę i rozgniatamy. Dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wsypujemy mąkę, jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodajemy jej więcej. Mieszamy całość aż do uzyskania gęstej masy.

2

SMAŻYMY PLACUSZKI

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z masy formujemy okrągłe placuszki i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki posypujemy tartym parmezanem i podajemy z jogurtem greckim!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1039,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

259,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy