przepis-na-kobiete.pl

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby

Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

imbir świeży - 3 szt.
pomarańcza - 1 szt.
sok pomarańczowy - 2 łyżki
żurawina suszona - 2 łyżeczki
herbata czarna, liście - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.HERBATA IMBIROWO-POMARAŃCZOWA PRZYGOTOWANIE:
: Kawałek imbiru obieramy i kroimy.
2.NASTĘPNIE ZALEWAMY 100:
ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
3.WE WCZEŚNIEJ OGRZANYM:
dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
4.PO 1 ŁYŻECZCE:
suszonych żurawin układamy na dnie każdej filiżanki.
5.DO DZBANKA Z:
herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego.
6.WLEWAMY HERBATĘ DO:
filiżanek.
7.POMARAŃCZĘ KROIMY W:
plasterki i ozdabiamy nimi filiżanki.
8.HERBATA JABŁKOWO-CYNAMONOWA PRZYGOTOWANIE:
: Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu.
9.ŁĄCZYMY Z MIELONYM:
cynamonem.
10.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO:
małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
11.WE WCZEŚNIEJ OGRZANYM:
dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
12.KROIMY 4 SUSZONE:
śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek.
13.NAKŁADAMY PO ŁYŻECZCE:
prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.
14.DO DZBANKA Z:
herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych.
15.POWOLI LEJĄC PO:
ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.
16.NAPAR MOŻEMY OZDOBIĆ:
plasterkiem jabłka, laską cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
17.HERBATA ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWA PRZYGOTOWANIE:
: Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem.
18.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY PRZYPRAWY:
do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
19.WE WCZEŚNIEJ OGRZANYM:
dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
20.KROIMY 4 ŚLIWKI:
(po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek.
21.NAKŁADAMY PO ŁYŻECZCE:
powideł śliwkowych.
22.DO DZBANKA Z:
herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych.
23.POWOLI LEJĄC PO:
ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.
24.ŚCIERAMY NA TARCE:
pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.
Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

HERBATA IMBIROWO-POMARAŃCZOWA PRZYGOTOWANIE

: Kawałek imbiru obieramy i kroimy.

2

NASTĘPNIE ZALEWAMY 100

ml wody i gotujemy przez 4 minuty.

3

WE WCZEŚNIEJ OGRZANYM

dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty.

4

PO 1 ŁYŻECZCE

suszonych żurawin układamy na dnie każdej filiżanki.

5

DO DZBANKA Z

herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego.

6

WLEWAMY HERBATĘ DO

filiżanek.

7

POMARAŃCZĘ KROIMY W

plasterki i ozdabiamy nimi filiżanki.

8

HERBATA JABŁKOWO-CYNAMONOWA PRZYGOTOWANIE

: Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu.

9

ŁĄCZYMY Z MIELONYM

cynamonem.

10

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO

małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.

11

WE WCZEŚNIEJ OGRZANYM

dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty.

12

KROIMY 4 SUSZONE

śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek.

13

NAKŁADAMY PO ŁYŻECZCE

prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.

14

DO DZBANKA Z

herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych.

15

POWOLI LEJĄC PO

ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.

16

NAPAR MOŻEMY OZDOBIĆ

plasterkiem jabłka, laską cynamonu oraz gwiazdką anyżu.

17

HERBATA ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWA PRZYGOTOWANIE

: Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem.

18

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY PRZYPRAWY

do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.

19

WE WCZEŚNIEJ OGRZANYM

dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.

20

KROIMY 4 ŚLIWKI

(po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek.

21

NAKŁADAMY PO ŁYŻECZCE

powideł śliwkowych.

22

DO DZBANKA Z

herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych.

23

POWOLI LEJĄC PO

ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.

24

ŚCIERAMY NA TARCE

pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

118 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

59 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl