Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny • przepis • składniki • przygotowanie
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIWKI GOTUJEMY W WINIE
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Zagotowujemy z czerwonym winem, sokiem jabłkowym, 80 g brązowego cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut, aż będą miękkie.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLUSKI
Zagotowujemy mleko z masłem, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy semolinę, mieszając. Przekładamy do miski, dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
GOTUJEMY KLUSKI
Za pomocą 2 łyżeczek odrywamy małe kawałki masy i gotujemy w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody przez ok. 5 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
928,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
232,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybkie ciasto w 20 minut
Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII
Niektóre dania można rozegrać w całkiem niekonwencjonalny sposób. JaRock! serwuje dziś tortillę w niecodziennym, zielonym wydaniu naładowaną składnikami! Skusisz się?

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.

Kanapka z gofrów
Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!