przepis-na-kobiete.pl

Zupa szczawiowa • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.

Zupa szczawiowa

Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 2 l
cebula - 2 szt.
jajko - 8 szt.
śmietana 22% - 100 g
marchew - 1 szt.
ziemniak - 800 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 łyżeczka
szczaw - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTOWANIE JAJEK:
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml zimnej wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym i gotować (z zatkniętą miarką)14 minut/prędkość 1/120°C. Wyjąć wkład do gotowania, opłukać jajka zimną wodą. Pojemnik miksujący opróżnić i osuszyć.
2.ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE WARZYW:
Szczaw umyć, otrząsnąć z wody, usunąć twarde łodyżki, liście posiekać z grubsza. Włożyć szczaw do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 8. Przełożyć szczaw do innego naczynia.
3.GOTOWANIE I MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku 2 cm. Do pojemnika miksującego włożyć ziemniaki i wlać gorący bulion warzywny. Gotować (z zatkniętą miarką)35 minut/prędkość 1/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 8.
4.PRZYPRAWIANIE I PODANIE ZUPY:
Do zupy dodać 1 łyżeczkę soli, 2 szczypty pieprzu, rozdrobniony szczaw i kwaśną śmietanę. Mieszać zupę (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 6.
Zupa szczawiowa

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTOWANIE JAJEK

Do pojemnika miksującego wlać 500 ml zimnej wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym i gotować (z zatkniętą miarką)14 minut/prędkość 1/120°C. Wyjąć wkład do gotowania, opłukać jajka zimną wodą. Pojemnik miksujący opróżnić i osuszyć.

2

ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE WARZYW

Szczaw umyć, otrząsnąć z wody, usunąć twarde łodyżki, liście posiekać z grubsza. Włożyć szczaw do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 8. Przełożyć szczaw do innego naczynia.

3

GOTOWANIE I MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę o boku 2 cm. Do pojemnika miksującego włożyć ziemniaki i wlać gorący bulion warzywny. Gotować (z zatkniętą miarką)35 minut/prędkość 1/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 8.

4

PRZYPRAWIANIE I PODANIE ZUPY

Do zupy dodać 1 łyżeczkę soli, 2 szczypty pieprzu, rozdrobniony szczaw i kwaśną śmietanę. Mieszać zupę (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 6.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1788 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

298 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

13,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy