przepis-na-kobiete.pl

Surówka z młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 4 łyżeczki
ocet jabłkowy - 100 ml
sól - 1 łyżeczka
rozmaryn świeży - 8 g
jabłko zielone - 2 szt.
cebula dymka - 2 szt.
marchew - 2 szt.
kapusta biała - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Ocet jabłkowy łączymy w rondelku z cukrem i solą. Dodajemy świeży rozmaryn. Zagotowujemy.
2.KROIMY KAPUSTĘ:
Kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy na paski. Przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Wyjmujemy rozmaryn. Mieszamy, studząc marynatę. Odstawiamy, by kapusta skruszała.
3.KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI:
Marchewkę kroimy w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry marchwi kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kapusty. Dodajemy dymki pokrojone w piórka.
4.PODAJEMY SURÓWKĘ:
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, dokładnie mieszamy i skrapiamy olejem słonecznikowym. Ponownie mieszamy i podajemy surówkę.
Surówka z młodej kapusty

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ocet jabłkowy łączymy w rondelku z cukrem i solą. Dodajemy świeży rozmaryn. Zagotowujemy.

2

KROIMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy na paski. Przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Wyjmujemy rozmaryn. Mieszamy, studząc marynatę. Odstawiamy, by kapusta skruszała.

3

KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI

Marchewkę kroimy w cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry marchwi kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kapusty. Dodajemy dymki pokrojone w piórka.

4

PODAJEMY SURÓWKĘ

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, dokładnie mieszamy i skrapiamy olejem słonecznikowym. Ponownie mieszamy i podajemy surówkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

878,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

219,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

43,1 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Surówka z młodej kapusty - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl