Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SCHAB O TEMPERATURZE
pokojowej oczyszczamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem. KAŻDY PLASTER PRZECINAMY: na pół. ODSTAWIAMY NA: bok.
MIESZAMY 3 ŁYŻKI
mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, sodą, solą, białym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
DODAJEMY JAJKO,
mieszamy.
STOPNIOWO DOLEWAMY PIWO
i mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
ODSTAWIAMY NA 5-10
minut.
KASZĘ JAGLANĄ MOCZYMY
15 minut w zimnej wodzie. GOTUJEMY.
ROZTAPIAMY NA PATELNI
100 g masła, dodajemy cukier, obrane jabłka, pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia, około 7-8 minut. UPRAŻONE JABŁKA ZDEJMUJEMY: z patelni.
DO POZOSTAŁEGO NA
patelni płynu dodajemy piwo, resztę masła, startą skórkę i sok z limonki.
REDUKUJEMY I DODAJEMY
kolendrę roztartą w moździerzu, kaszę oraz jabłka.
MIESZAMY, SMAŻYMY, AŻ
kasza wchłonie płyn. ODSTAWIAMY NA: bok.
KAWAŁKI SCHABU OBTACZAMY
w mące pszennej oraz cieście piwnym.
SMAŻYMY W GORĄCYM,
głębokim oleju. ODSĄCZAMY NA PAPIEROWYM: ręczniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3557,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592,9 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
56,6 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Sałatka cezar z sosem majonezowym
Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!