przepis-na-kobiete.pl

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami

Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 1 szt.
kumin - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 360 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 3 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1,5 łyżki
kasza jaglana - 200 g
masło - 120 g
kolendra ziarna - 0,5 łyżeczki
piwo jasne - 500 ml
limonka - 0,5 szt.
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SCHAB O TEMPERATURZE:
pokojowej oczyszczamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem. KAŻDY PLASTER PRZECINAMY: na pół. ODSTAWIAMY NA: bok.
2.MIESZAMY 3 ŁYŻKI:
mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, sodą, solą, białym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
3.DODAJEMY JAJKO,:
mieszamy.
4.STOPNIOWO DOLEWAMY PIWO:
i mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
5.ODSTAWIAMY NA 5-10:
minut.
6.KASZĘ JAGLANĄ MOCZYMY:
15 minut w zimnej wodzie. GOTUJEMY.
7.ROZTAPIAMY NA PATELNI:
100 g masła, dodajemy cukier, obrane jabłka, pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia, około 7-8 minut. UPRAŻONE JABŁKA ZDEJMUJEMY: z patelni.
8.DO POZOSTAŁEGO NA:
patelni płynu dodajemy piwo, resztę masła, startą skórkę i sok z limonki.
9.REDUKUJEMY I DODAJEMY:
kolendrę roztartą w moździerzu, kaszę oraz jabłka.
10.MIESZAMY, SMAŻYMY, AŻ:
kasza wchłonie płyn. ODSTAWIAMY NA: bok.
11.KAWAŁKI SCHABU OBTACZAMY:
w mące pszennej oraz cieście piwnym.
12.SMAŻYMY W GORĄCYM,:
głębokim oleju. ODSĄCZAMY NA PAPIEROWYM: ręczniku.
Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SCHAB O TEMPERATURZE

pokojowej oczyszczamy. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem. KAŻDY PLASTER PRZECINAMY: na pół. ODSTAWIAMY NA: bok.

2

MIESZAMY 3 ŁYŻKI

mąki pszennej z mąką ziemniaczaną, sodą, solą, białym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

3

DODAJEMY JAJKO,

mieszamy.

4

STOPNIOWO DOLEWAMY PIWO

i mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.

5

ODSTAWIAMY NA 5-10

minut.

6

KASZĘ JAGLANĄ MOCZYMY

15 minut w zimnej wodzie. GOTUJEMY.

7

ROZTAPIAMY NA PATELNI

100 g masła, dodajemy cukier, obrane jabłka, pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia, około 7-8 minut. UPRAŻONE JABŁKA ZDEJMUJEMY: z patelni.

8

DO POZOSTAŁEGO NA

patelni płynu dodajemy piwo, resztę masła, startą skórkę i sok z limonki.

9

REDUKUJEMY I DODAJEMY

kolendrę roztartą w moździerzu, kaszę oraz jabłka.

10

MIESZAMY, SMAŻYMY, AŻ

kasza wchłonie płyn. ODSTAWIAMY NA: bok.

11

KAWAŁKI SCHABU OBTACZAMY

w mące pszennej oraz cieście piwnym.

12

SMAŻYMY W GORĄCYM,

głębokim oleju. ODSĄCZAMY NA PAPIEROWYM: ręczniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3557,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

592,9 kcal

🥑

Tłuszcz

28,3 g

🌾

Węglowodany

56,6 g

🥬

Błonnik

18,5 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl