przepis-na-kobiete.pl

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami

Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 2 łyżki
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
jajko - 4 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
szałwia świeża - 20 g
masło - 40 g
pieprz biały - 1 szczypta
ocet winny, biały - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 240 g
bazylia świeża - 24 g
szparagi zielone - 1 kg
oliwa z oliwek - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ I:
papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180-190°C (termoobieg).
3.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PSTRĄGI:
wypatrosz, wyfiletuj, pozbaw głów, ogonów oraz łusek.
4.PSTRĄGI 3 PLASTRY:
szynki szwarcwaldzkiej układamy na desce do krojenia w taki sposób, aby jeden nachodził na drugi.
5.NA SZYNCE KŁADZIEMY:
kilka umytych listków szałwii, kilka plasterków czosnku oraz dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek.
6.NA PLASTRACH UKŁADAMY:
filet z pstrąga (skórą do szynki).
7.NA FILET NAKŁADAMY:
kolejny filet, zawijamy w szynkę.
8.TAK SAMO POSTĘPUJEMY:
z pozostałymi filetami (niewielką ilość szałwii zostawiamy na później, będziemy jej używać do szparagów).
9.BLACHĘ SMARUJEMY NIEWIELKĄ:
ilością oliwy z oliwek i wykładamy pergaminem.
10.FILETY SKRAPIAMY OLIWĄ:
z oliwek, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 10-12 minut.
11.SZPARAGI SZPARAGI OBIERAMY:
(zostawiając 5-6 cm od strony główki) i gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.
12.UGOTOWANE SZPARAGI PRZEKŁADAMY:
do miski z wodą i lodem, aby pozostały chrupiące.
13.SOS 4 ŻÓŁTKA,:
2-3 łyżki wytrawnego białego wina i 2 łyżki octu wlewamy do zimnego garnka, mieszamy trzepaczką, dodajemy troszkę soli i pieprzu, następnie garnek stawiamy na ogniu lub umieszczamy w kąpieli wodnej, ubijamy do uzyskania puszystej pianki.
14.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy oliwę z oliwek (100 ml), lejąc ją cienkim strumieniem.
15.CAŁY CZAS MIESZAMY:
(sos powinien być szklisty i aksamitny).
16.BAZYLIĘ MYJEMY, SIEKAMY:
drobno, dodajemy do sosu.
17.SZPARAGI UKŁADAMY NA:
desce, odcinamy końce.
18.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
oliwę z oliwek (niewielką ilość), dodajemy masło, 3-4 plasterki czosnku oraz kilka listków szałwii, szparagi, sól, pieprz.
19.CHWILĘ PODGRZEWAMY SZPARAGI:
na patelni.
20.JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY:
pstrągi z piekarnika.
21.KROIMY JE NA:
mniejsze kawałki (na 4 części), wykładamy na talerz.
22.SZPARAGI PRZEKŁADAMY NA:
talerz i polewamy sosem.
Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ I

papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180-190°C (termoobieg).

3

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PSTRĄGI

wypatrosz, wyfiletuj, pozbaw głów, ogonów oraz łusek.

4

PSTRĄGI 3 PLASTRY

szynki szwarcwaldzkiej układamy na desce do krojenia w taki sposób, aby jeden nachodził na drugi.

5

NA SZYNCE KŁADZIEMY

kilka umytych listków szałwii, kilka plasterków czosnku oraz dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek.

6

NA PLASTRACH UKŁADAMY

filet z pstrąga (skórą do szynki).

7

NA FILET NAKŁADAMY

kolejny filet, zawijamy w szynkę.

8

TAK SAMO POSTĘPUJEMY

z pozostałymi filetami (niewielką ilość szałwii zostawiamy na później, będziemy jej używać do szparagów).

9

BLACHĘ SMARUJEMY NIEWIELKĄ

ilością oliwy z oliwek i wykładamy pergaminem.

10

FILETY SKRAPIAMY OLIWĄ

z oliwek, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 10-12 minut.

11

SZPARAGI SZPARAGI OBIERAMY

(zostawiając 5-6 cm od strony główki) i gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.

12

UGOTOWANE SZPARAGI PRZEKŁADAMY

do miski z wodą i lodem, aby pozostały chrupiące.

13

SOS 4 ŻÓŁTKA,

2-3 łyżki wytrawnego białego wina i 2 łyżki octu wlewamy do zimnego garnka, mieszamy trzepaczką, dodajemy troszkę soli i pieprzu, następnie garnek stawiamy na ogniu lub umieszczamy w kąpieli wodnej, ubijamy do uzyskania puszystej pianki.

14

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy oliwę z oliwek (100 ml), lejąc ją cienkim strumieniem.

15

CAŁY CZAS MIESZAMY

(sos powinien być szklisty i aksamitny).

16

BAZYLIĘ MYJEMY, SIEKAMY

drobno, dodajemy do sosu.

17

SZPARAGI UKŁADAMY NA

desce, odcinamy końce.

18

NA PATELNIĘ WLEWAMY

oliwę z oliwek (niewielką ilość), dodajemy masło, 3-4 plasterki czosnku oraz kilka listków szałwii, szparagi, sól, pieprz.

19

CHWILĘ PODGRZEWAMY SZPARAGI

na patelni.

20

JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY

pstrągi z piekarnika.

21

KROIMY JE NA

mniejsze kawałki (na 4 części), wykładamy na talerz.

22

SZPARAGI PRZEKŁADAMY NA

talerz i polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3463,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

865,8 kcal

🥑

Tłuszcz

59,9 g

🌾

Węglowodany

5,8 g

🥬

Błonnik

76,2 g

💪

Białko

76,2 g

Podobne przepisy