Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ I
papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180-190°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PSTRĄGI
wypatrosz, wyfiletuj, pozbaw głów, ogonów oraz łusek.
PSTRĄGI 3 PLASTRY
szynki szwarcwaldzkiej układamy na desce do krojenia w taki sposób, aby jeden nachodził na drugi.
NA SZYNCE KŁADZIEMY
kilka umytych listków szałwii, kilka plasterków czosnku oraz dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek.
NA PLASTRACH UKŁADAMY
filet z pstrąga (skórą do szynki).
NA FILET NAKŁADAMY
kolejny filet, zawijamy w szynkę.
TAK SAMO POSTĘPUJEMY
z pozostałymi filetami (niewielką ilość szałwii zostawiamy na później, będziemy jej używać do szparagów).
BLACHĘ SMARUJEMY NIEWIELKĄ
ilością oliwy z oliwek i wykładamy pergaminem.
FILETY SKRAPIAMY OLIWĄ
z oliwek, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 10-12 minut.
SZPARAGI SZPARAGI OBIERAMY
(zostawiając 5-6 cm od strony główki) i gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty.
UGOTOWANE SZPARAGI PRZEKŁADAMY
do miski z wodą i lodem, aby pozostały chrupiące.
SOS 4 ŻÓŁTKA,
2-3 łyżki wytrawnego białego wina i 2 łyżki octu wlewamy do zimnego garnka, mieszamy trzepaczką, dodajemy troszkę soli i pieprzu, następnie garnek stawiamy na ogniu lub umieszczamy w kąpieli wodnej, ubijamy do uzyskania puszystej pianki.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy oliwę z oliwek (100 ml), lejąc ją cienkim strumieniem.
CAŁY CZAS MIESZAMY
(sos powinien być szklisty i aksamitny).
BAZYLIĘ MYJEMY, SIEKAMY
drobno, dodajemy do sosu.
SZPARAGI UKŁADAMY NA
desce, odcinamy końce.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
oliwę z oliwek (niewielką ilość), dodajemy masło, 3-4 plasterki czosnku oraz kilka listków szałwii, szparagi, sól, pieprz.
CHWILĘ PODGRZEWAMY SZPARAGI
na patelni.
JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY
pstrągi z piekarnika.
KROIMY JE NA
mniejsze kawałki (na 4 części), wykładamy na talerz.
SZPARAGI PRZEKŁADAMY NA
talerz i polewamy sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3463,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
865,8 kcal
Tłuszcz
59,9 g
Węglowodany
5,8 g
Błonnik
76,2 g
Białko
76,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!

Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.