przepis-na-kobiete.pl

Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami • przepis • składniki • przygotowanie

Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.

Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami

Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
brokuł - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 200 g
jajko - 2 szt.
masło - 30 g
mąka pszenna tortowa - 50 g
olej rzepakowy - 200 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
szynka wieprzowa - 400 g
szynka parmeńska - 60 g
ser edamski - 70 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
Szynka w panierce Mięso kroimy w cienkie plastry, ubijamy przez folię, lekko pieprzymy i solimy z obu stron. OWIJAMY PLASTREM: szynki.
2.W MNIEJSZEJ MISCE:
ubijamy jajko, dodajemy tarty ser i mieszamy.
3.PLASTRY MIĘSA Z:
szynką obtaczamy w mące, a potem w ubitym jajku z serem.
4.BEZPOŚREDNIO Z MISKI:
przekładamy do rozgrzanego oleju roślinnego.
5.MIĘSO SMAŻYMY Z:
obu stron 2-3 minuty, aż się zarumieni.
6.POTEM JE OSUSZAMY:
w papierowej ściereczce.
7.BROKUŁY OCZYSZCZONE BROKUŁY:
gotujemy w słonej wrzącej wodzie przez 3 -4 minuty, tak aby się nie rozgotowały (według rozmiaru różyczek).
8.PO WYCIĄGNIĘCIU Z:
wody skrapiamy oliwą z oliwek i lekko pieprzymy.
9.POMIDOROWE RAGOUT W:
małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek.
10.OCZYSZCZONE POMIDORY KROIMY:
w kostkę i dodajemy do czosnku.
11.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
powoli dusimy.
12.POD KONIEC DODAJEMY:
kawałek masła oraz posiekaną świeżą bazylię.
13.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
14.JAK PODAWAĆ NA:
talerzu układamy różyczki gotowanych brokułów, pomidorowe ragout, a na wierzchu plastry szynki w panierce.
Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

Szynka w panierce Mięso kroimy w cienkie plastry, ubijamy przez folię, lekko pieprzymy i solimy z obu stron. OWIJAMY PLASTREM: szynki.

2

W MNIEJSZEJ MISCE

ubijamy jajko, dodajemy tarty ser i mieszamy.

3

PLASTRY MIĘSA Z

szynką obtaczamy w mące, a potem w ubitym jajku z serem.

4

BEZPOŚREDNIO Z MISKI

przekładamy do rozgrzanego oleju roślinnego.

5

MIĘSO SMAŻYMY Z

obu stron 2-3 minuty, aż się zarumieni.

6

POTEM JE OSUSZAMY

w papierowej ściereczce.

7

BROKUŁY OCZYSZCZONE BROKUŁY

gotujemy w słonej wrzącej wodzie przez 3 -4 minuty, tak aby się nie rozgotowały (według rozmiaru różyczek).

8

PO WYCIĄGNIĘCIU Z

wody skrapiamy oliwą z oliwek i lekko pieprzymy.

9

POMIDOROWE RAGOUT W

małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek.

10

OCZYSZCZONE POMIDORY KROIMY

w kostkę i dodajemy do czosnku.

11

SOLIMY, PIEPRZYMY I

powoli dusimy.

12

POD KONIEC DODAJEMY

kawałek masła oraz posiekaną świeżą bazylię.

13

DOKŁADNIE MIESZAMY.

14

JAK PODAWAĆ NA

talerzu układamy różyczki gotowanych brokułów, pomidorowe ragout, a na wierzchu plastry szynki w panierce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3308 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

827 kcal

🥑

Tłuszcz

69,3 g

🌾

Węglowodany

16,6 g

🥬

Błonnik

35,4 g

💪

Białko

35,4 g

Podobne przepisy