Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY SZPINAK
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW FARSZU
Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
FASZERUJEMY I PIECZEMY PIECZARKI
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.
PODAJEMY PIECZARKI
Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1752,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
438,1 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
18,8 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Karmelizowane jabłka z dodatkami
Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone tramezzini caprese
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Koktajle owocowe
Poznaj 3 przepisy na kolorowe koktajle! To świetny pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!