przepis-na-kobiete.pl

Zupa chrzanowa z szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Zupa chrzanowa z szynką

Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 1,5 l
cebula - 1 szt.
chrzan tarty - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 2 łyżki
śmietana 30% - 150 ml
ziemniak - 6 szt.
szynka parmeńska - 160 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY:
do dużego garnka i gotujemy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: masło.
2.WRZUCAMY DROBNO POKROJONĄ:
szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia.
3.DODAJEMY DO GOTUJĄCEGO:
się bulionu.
4.NA TĘ SAMĄ:
patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek.
5.SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,:
aż czosnek się zezłoci, a następnie warzywa przekładamy do garnka z bulionem.
6.DODAJEMY MAJERANEK, A:
następnie gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 MINUT, AŻ: ziemniaki całkowicie zmiękną.
7.POD KONIEC DODAJEMY:
do zupy chrzan oraz śmietanę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8.W MIĘDZYCZASIE GOTUJEMY:
jajka na twardo.
9.JAJKA OBIERAMY ZE:
skorupki, przekrawamy na pół.
10.NA KAŻDY TALERZ:
nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę.
11.DEKORUJEMY POSIEKANYM:
szczypiorkiem.
Zupa chrzanowa z szynką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BULION PRZELEWAMY

do dużego garnka i gotujemy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: masło.

2

WRZUCAMY DROBNO POKROJONĄ

szynkę włoską oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia.

3

DODAJEMY DO GOTUJĄCEGO

się bulionu.

4

NA TĘ SAMĄ

patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek.

5

SMAŻYMY PRZEZ CHWILĘ,

aż czosnek się zezłoci, a następnie warzywa przekładamy do garnka z bulionem.

6

DODAJEMY MAJERANEK, A

następnie gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 MINUT, AŻ: ziemniaki całkowicie zmiękną.

7

POD KONIEC DODAJEMY

do zupy chrzan oraz śmietanę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

8

W MIĘDZYCZASIE GOTUJEMY

jajka na twardo.

9

JAJKA OBIERAMY ZE

skorupki, przekrawamy na pół.

10

NA KAŻDY TALERZ

nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę.

11

DEKORUJEMY POSIEKANYM

szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1772,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

18,6 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy