Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle • przepis • składniki • przygotowanie
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Plasterki schabu myjemy, suszymy i usuwamy białe błonki. Na kawałku papieru pergaminowego układamy plastry schabu, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.
ZWIJAMY ZRAZY
Na każdy plasterek schabu nakładamy około 1 łyżeczki posiekanego oregano, 1 plasterek szynki szwarcwaldzkiej oraz połowę plasterka sera alpejskiego. Schab zwijamy, związujemy tworząc roladki. Roladki doprawiamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY ZRAZY
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści, układamy zrazy i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy niewielką ilością soli. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dodajemy białe wino. Mieszamy, gotujemy. Kiedy wino zostanie zredukowane do ⅓ ilości płynu, do sosu dodajemy około 100 ml śmietany, mieszamy, gotujemy.
GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY DANIE
Makaron tagliatelle gotujemy al dente (ok. 3-4 minut) w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, nakładamy na talerz. Na środku makaronu robimy miejsce na zrazy. Na wierzch wykładamy szpinak z pieczarkami. Polewamy sosem. Dekorujemy świeżymi listkami oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3469,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
867,4 kcal
Tłuszcz
45 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
57,4 g
Białko
57,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
Uwielbiasz ziemniaki w każdej postaci? Wypróbuj przepis Kingi na pieczone ziemniaki z salami i parmezanem! Idealne na obiad lub spotkanie ze znajomymi.

Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Bezglutenowy tort „Czarny Las”
Wypróbuj przepis na tort bezglutenowy – połączenie kakaowego biszkoptu, wiśni i kremu jogurtowego. Na pewno Ci zasmakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
Kolorowy pieprz podkreśli smak i wygląd domowej wędliny z boczku, którą przygotujesz z najlepszego mięsa we własnej kuchni!

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!