przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie ciasto à la panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie

Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Wegańskie ciasto à la panna cotta

Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej kokosowy - 2 łyżki
płatki owsiane - 220 g
sól - 1 szczypta
morele suszone - 18 szt.
wiórki kokosowe - 45 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 500 ml
agar - 1,5 łyżeczki
syrop klonowy - 4 łyżki
malina - 140 g
porzeczka czerwona - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY:
Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY:
W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.
4.SCHŁADZAMY CIASTO:
Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.
Wegańskie ciasto à la panna cotta

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD CIASTA

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy bardzo drobno, aż dokładnie się połączą. W trakcie miksowania co jakiś czas mieszamy masę, a jej nadmiar zsuwamy ze ścianek naczynia tak, by mokre składniki dobrze połączyły się z suchymi.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ PANNA COTTY

Mleczko kokosowe łączymy w rondelku z syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i agarem. Zagotowujemy, często mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia, przelewamy na schłodzony spód, a następnie ponownie odstawiamy do wystudzenia na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY

W osobnym rondelku łączymy maliny z syropem klonowym i agarem. Zagotowujemy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż maliny się rozpadną.

4

SCHŁADZAMY CIASTO

Formę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto panna cotta najlepiej jednak przygotować wieczorem i umieścić je w lodówce na całą noc.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2849 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

284,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

40,5 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy