przepis-na-kobiete.pl

Churrosowe tosty francuskie z lodami • przepis • składniki • przygotowanie

Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Churrosowe tosty francuskie z lodami

Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
mleko - 120 ml
śmietanka 30% - 80 ml
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
cukier - 150 g
cynamon - 2 łyżeczki
ser mascarpone - 200 g
cukier puder - 1 łyżka
chałka - 6 kromek
masło - 30 g
lody waniliowe - 3 gałki
Cantuccini -
malina -
borówki -
truskawka -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Jajka bełtamy i dodajemy do nich pozostałe składniki masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
2.PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ I KREM Z MASCARPONE:
Składniki posypki przesypujemy do głębokiego talerza i dokładnie mieszamy. W innym naczyniu mieszamy mascarpone z cukrem pudrem.
3.SMAŻYMY TOSTY I OBTACZAMY JE W POSYPCE:
Kromki chałki namaczamy w masie jajecznej tak, aby wchłonęły sporo płynu (przez ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie na patelni roztapiamy masło. Namoczone kawałki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor i jeszcze gorące obtaczamy w posypce cynamonowej.
4.PODAJEMY TOSTY:
Na każdym z trzech talerzy układamy po jednym toście churrosowym. Następnie nakładamy krem z mascarpone na każdego z nich po równo i przykrywamy je pozostałymi tostami. Tak przygotowane tosty oprószamy kawałkami ciasteczek cantuccini i świeżymi owocami (truskawki warto pokroić w ćwiartki).
Churrosowe tosty francuskie z lodami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka bełtamy i dodajemy do nich pozostałe składniki masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

2

PRZYGOTOWUJEMY POSYPKĘ I KREM Z MASCARPONE

Składniki posypki przesypujemy do głębokiego talerza i dokładnie mieszamy. W innym naczyniu mieszamy mascarpone z cukrem pudrem.

3

SMAŻYMY TOSTY I OBTACZAMY JE W POSYPCE

Kromki chałki namaczamy w masie jajecznej tak, aby wchłonęły sporo płynu (przez ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie na patelni roztapiamy masło. Namoczone kawałki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor i jeszcze gorące obtaczamy w posypce cynamonowej.

4

PODAJEMY TOSTY

Na każdym z trzech talerzy układamy po jednym toście churrosowym. Następnie nakładamy krem z mascarpone na każdego z nich po równo i przykrywamy je pozostałymi tostami. Tak przygotowane tosty oprószamy kawałkami ciasteczek cantuccini i świeżymi owocami (truskawki warto pokroić w ćwiartki).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3532,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1177,5 kcal

🥑

Tłuszcz

53,4 g

🌾

Węglowodany

149,3 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy