Odwrócone ciasto pomarańczowe • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku. Mąkę, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Jajka ubijamy z cukrem na delikatną pianę.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI CIASTA
Do jajek wymieszanych z cukrem dodajemy roztopione masło, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy połowę suchych składników, dokładnie mieszamy i dodajemy połowę jogurtu greckiego. Czynności te powtarzamy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Ciasto przekładamy na wyłożone w tortownicy pomarańcze i delikatnie równamy jego powierzchnię tak, aby nie popsuć układu pomarańczy na dnie blaszki. Tak przygotowaną blaszką równie delikatnie potrząsamy, aby ciasto rozłożyło się między plastrami pomarańczy.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 40-45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekło.
GOTUJEMY SYROP
Syrop, który pozostał po gotowaniu pomarańczy, ponownie umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut, aż zgęstnieje.
POLEWAMY CIASTO SYROPEM
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy ok. 10-15 minut, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i układamy do góry dnem na talerzu.
DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto dekorujemy przekrojoną na pół ćwiartką pomarańczy i kilkoma listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3454,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
215,9 kcal
Tłuszcz
8,8 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!

Czekoladki z masłem orzechowym
Domowe czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego świetnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski lub równie słodkiego prezentu dla bliskiej sercu osoby. Zobacz, jak łatwo je przygotować z jedynie sześciu głównych składników!

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowa tostada z chorizo
Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!

Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.