przepis-na-kobiete.pl

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto

Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana biała - 100 g
brokuł - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
limonka - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 4 szt.
ser pecorino - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
natka pietruszki - 3 łyżki
rukola - 50 g
świeży koperek - 3 łyżki
pistacje - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek i chili bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła także bardzo drobno siekamy. Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Brokuł kroimy na małe różyczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Na czystej desce zioła łączymy z pecorino. Pistacje kruszymy pod ostrzem noża, delikatnie siekamy i dodajemy do pozostałych składników pesto. Całość dokładnie mieszamy.
3.GOTUJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU:
Różyczki brokułu dodajemy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy je ok. 3 minut, aby nadal były dość twarde i chrupiące. Następnie wyławiamy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w misce z wodą i lodem.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Posiekaną cebulę i papryczkę doprawiamy sokiem i skórką otartą z limonki. Następnie dodajemy je wraz z brokułami i pesto do kaszy. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soku z limonki, solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek i chili bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła także bardzo drobno siekamy. Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Brokuł kroimy na małe różyczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Na czystej desce zioła łączymy z pecorino. Pistacje kruszymy pod ostrzem noża, delikatnie siekamy i dodajemy do pozostałych składników pesto. Całość dokładnie mieszamy.

3

GOTUJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU

Różyczki brokułu dodajemy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy je ok. 3 minut, aby nadal były dość twarde i chrupiące. Następnie wyławiamy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w misce z wodą i lodem.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Posiekaną cebulę i papryczkę doprawiamy sokiem i skórką otartą z limonki. Następnie dodajemy je wraz z brokułami i pesto do kaszy. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soku z limonki, solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy