przepis-na-kobiete.pl

Sernik matcha na zimno • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Sernik matcha na zimno

Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biszkopty - 50 g
twaróg sernikowy mielony - 500 g
gęsta część mleczka kokosowego - 250 ml
cukier puder - 100 g
zielona herbata matcha - 1 łyżka
żelatyna - 15 g
woda - 70 ml
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Po tym czasie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
2.BLENDUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z MATCHĄ:
Do innego rondelka przekładamy gęstą część mleczka kokosowego i chwilę podgrzewamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy matchę i całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do tak przygotowanej masy dodajemy żelatynę i mieszamy, aby nie było grudek.
3.MIKSUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Następnie dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z limonki i całość miksujemy do dokładnego połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy mieszankę mleczka z matchą i żelatyną i ponownie miksujemy aż do połączenia składników.
4.SKŁADAMY I SCHŁADZAMY SERNIK:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. Następnie na dno wylewamy tężejącą masę sernikową i przekładamy gotowe ciasto do lodówki na min. 8 godzin (np. na całą noc). Sernik podajemy schłodzony.
Sernik matcha na zimno

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Po tym czasie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.

2

BLENDUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z MATCHĄ

Do innego rondelka przekładamy gęstą część mleczka kokosowego i chwilę podgrzewamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy matchę i całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do tak przygotowanej masy dodajemy żelatynę i mieszamy, aby nie było grudek.

3

MIKSUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Następnie dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z limonki i całość miksujemy do dokładnego połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy mieszankę mleczka z matchą i żelatyną i ponownie miksujemy aż do połączenia składników.

4

SKŁADAMY I SCHŁADZAMY SERNIK

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. Następnie na dno wylewamy tężejącą masę sernikową i przekładamy gotowe ciasto do lodówki na min. 8 godzin (np. na całą noc). Sernik podajemy schłodzony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1705,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,2 g

🌾

Węglowodany

22,9 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy