przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 600 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
kminek cały - 1 łyżka
musztarda francuska - 1 łyżka
ser edamski - 100 g
pomidor suszony - 2 łyżki
śmietana 12% - 200 ml
ziemniak - 1 kg
cebula czerwona - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Filety z łososia (bez skóry) dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy w grubą kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Przygotowujemy marynatę do łososia z drobno posiekanej papryki chili, startej skórki z cytryny, oliwy i pieprzu. Marynujemy kilkanaście minut i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 6 minut.
2.DOPRAWIAMY PURÉE:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dokładnie miażdżymy na purée. Dodajemy śmietanę, musztardę, drobno posiekane suszone pomidory, surowe jajko. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz utartym w moździerzu kminem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy około 20 g startego sera.
3.DUSIMY WARZYWA:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę szklimy na oliwie, następnie smażymy paprykę oraz czosnek i chwilę dusimy pod przykryciem.
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Filety z łososia (bez skóry) dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy w grubą kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Przygotowujemy marynatę do łososia z drobno posiekanej papryki chili, startej skórki z cytryny, oliwy i pieprzu. Marynujemy kilkanaście minut i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 6 minut.

2

DOPRAWIAMY PURÉE

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dokładnie miażdżymy na purée. Dodajemy śmietanę, musztardę, drobno posiekane suszone pomidory, surowe jajko. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz utartym w moździerzu kminem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy około 20 g startego sera.

3

DUSIMY WARZYWA

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę szklimy na oliwie, następnie smażymy paprykę oraz czosnek i chwilę dusimy pod przykryciem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2381,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

595,4 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

26,6 g

🥬

Błonnik

43,8 g

💪

Białko

43,8 g

Podobne przepisy