przepis-na-kobiete.pl

Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.

Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami

Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
drożdże świeże - 42 g
jajko - 1 szt.
masło - 140 g
migdały - 60 g
mleko - 750 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 3 łyżki
brzoskwinia w syropie - 850 g
budyń waniliowy - 40 g
marcepan - 100 g
mąka pszenna - 660 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
250 ml mleka podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 20 g cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Surową masę marcepanową miksujemy w 400 ml mleka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z 20 g cukru i budyniem waniliowym, dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy od góry folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Z 600 g mąki, 40 g cukru, 60 g miękkiego masła, jajka, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę. Migdały drobno mielemy. Razem z pozostałym masłem, cukrem i mąką zagniatamy kruszonkę.
3.PIECZEMY DROŻDŻÓWKI:
Ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 kule. Rozwałkowujemy je na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 10-12 cm), układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia i jeszcze raz zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie rozprowadzamy na nich krem marcepanowy, posypujemy kawałkami brzoskwiń i kruszonką, zostawiając przy tym dookoła ok. 1 cm wolnej krawędzi. Krawędzie ciasta smarujemy śmietaną. Blachy z drożdżówkami pieczemy jedną po drugiej w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Studzimy.
Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

250 ml mleka podgrzewamy, powinno być letnie. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w mleku z 20 g cukru. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Surową masę marcepanową miksujemy w 400 ml mleka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z 20 g cukru i budyniem waniliowym, dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy, mieszając. Przelewamy do miski, przykrywamy od góry folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Z 600 g mąki, 40 g cukru, 60 g miękkiego masła, jajka, soli i zaczynu drożdżowego zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę. Migdały drobno mielemy. Razem z pozostałym masłem, cukrem i mąką zagniatamy kruszonkę.

3

PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 kule. Rozwałkowujemy je na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 10-12 cm), układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia i jeszcze raz zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie rozprowadzamy na nich krem marcepanowy, posypujemy kawałkami brzoskwiń i kruszonką, zostawiając przy tym dookoła ok. 1 cm wolnej krawędzi. Krawędzie ciasta smarujemy śmietaną. Blachy z drożdżówkami pieczemy jedną po drugiej w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5851,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

487,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

74,4 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy

Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl