przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią

Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

groch łuskany - 230 g
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
olej - 4 łyżki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana kwaśna - 250 g
ser żółty - 150 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i 1 cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy startą marchew i cukinię, a także czosnek. Całość doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy, aż zmiękną.
2.ŁĄCZYMY WARZYWA Z GROCHEM:
Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej grochem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy je, aby delikatnie przestygły.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA ZAPIEKANKĘ:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ok. 100 g sera przekładamy do miski. Jajko bełtamy, dodajemy do startego sera wraz z kwaśną śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z przestudzonymi warzywami.
4.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Masę grochowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie pozostałą cukinię kroimy w plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Całość oprószamy pozostałym żółtym serem i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i 1 cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy startą marchew i cukinię, a także czosnek. Całość doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy, aż zmiękną.

2

ŁĄCZYMY WARZYWA Z GROCHEM

Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej grochem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy je, aby delikatnie przestygły.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA ZAPIEKANKĘ

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ok. 100 g sera przekładamy do miski. Jajko bełtamy, dodajemy do startego sera wraz z kwaśną śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z przestudzonymi warzywami.

4

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Masę grochowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie pozostałą cukinię kroimy w plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Całość oprószamy pozostałym żółtym serem i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2429 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

34,6 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl