przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą

Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 600 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
mleko - 50 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
natka pietruszki - 40 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
makaron penne - 250 g
ser żółty - 150 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
2.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.

2

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3681 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

613,5 kcal

🥑

Tłuszcz

35,8 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

32,4 g

💪

Białko

32,4 g

Podobne przepisy